Reagovanje na tekst: ''HE Đerdap: Hidroelektrana radi po Zakonu!!!''

21. maj 2021. 13:17 Gradska hronika Pirot Plus Online

 

Ljubomir Stojanovic <... @yahoo.com>

Poštovani,

na vesti i objave na Vašem sajtu ne reagujem jer umeju da budu iznete sa ličnim stavovima, što, koliko ja znam mada nisam profesionalac kao Vi, nije u skladu sa novinarskom etikom prilikom saopštavanja informacija.

Na čitaocu (gledaocu ili slušaocu) je da na osnovu predočenih informacija formira svoj stav o nekoj problematici.

     U nekom od svojih ranijih tekstova, a nakon održane Skupštine Grada ste me bezrazložno indirektno prozivali da bi trebalo da reagujem u pogledu tragedija koje su se dogodile prilikom ispuštanja vode iz odvodnog kanala hidroelektrane u Nišavu. Bezrazložno, jer ja od sredine februara 2020. godine nemam ama baš nikakve veze sa hidroelektranom.

     No, to ima veze sa prethodnim pasusom, pa ne želim da komentarišem niti polemišem sa Vama o tome.

      Ono što me sada inspirisalo da napišem reagovanje na u naslovu mejla pomenuti jučerašnji tekst, je upravo način na koji ste izneli informacije, što smatram ispravnim.

      A da ne bih opet bio ''prozivan'', i u interesu da se reši očigledan problem koji ima naš grad sa režimom rada hidroelektrane što smo kao odbornici i ukazali te pokrenuli inicijativu za u tekstu navedenu korespondenciju, želim da dam svoj lični doprinos, koliko god je to moguće.

     Kao prvo, izneta je tvrdnja da je u hidroelektrani u pogledu režima rada u skladu sa vodnom dozvolom, sve po Zakonu, što očigledno da nije kompletno tačno.

      Naime, prethodna vodna dozvola je važila do 01.03.2020. godine, a iz odgovora se vidi da je nova sa važnošću do 19.05.2027. To praktično znači da je važeća vodna dozvola izdata 19.05.2020.

       Drugim rečima, rad hidroelektrane od 01.03. do 19.05.2020. (više od dva i po meseca) nije bio po Zakonu zbog nepostojanja vodne dozvole.

     Postavlja se pitanje šta bi bilo da se neki od ovakvih tragičnih slučajeva desio u tom periodu?

     Drugo, iz dopisa se ne vidi sadržina važeće vodne dozvole (prethodnu imate u prilogu). U prethodnoj, u tačkama 2. i 3. stoji da se svi izgrađeni objekti u sistemu ''koriste u skladu sa tehničkom dokumentacijom'' i da se upravljanje režimom rada vrši ''prema tehničkoj dokumentaciji i nameni''. Tehnička dokumentacija predviđa KB1 i KB2 i njihovo korišćenje u cilju izravnjanja voda koje se ispuštaju u Nišavu. Zato treba tražiti i objaviti i važeću vodnu dozvolu i tražiti njeno revidiranje i dovođenje u projektovano stanje.

     I treće, što jeste tačno, ta hidroelektrana je i projektovana kao vršna i radi kako je i opisano.

     Tu i jeste problem jer nakon neprekidnog rada od 4h sa oba agregata punom snagom, neminovno je da se ustave na ispustu u Nišavu podignu na maksimum, jer je tada već KB1 pun,( Kompenzacioni bazen 1 primedba .Redakcije )  te voda više nema gde da se smešta (osim u KB2, koji je i zapreminski daleko manji a i koristi se samo u ekstremnim situacijama) .

     Dakle, nije u tom pogledu krivica u HE Pirot već u onome ko izdaje nalog da se radi i koliko. Zato je apel odbornika i Skupštine i Gradonačelnika bio pre svega usmeren na te instance, što i sada treba da bude slučaj i da se ne odustaje dok se režim rada ne prilagodi projektovanom.

   U protivnom, čemu onda projekat, čemu kompenzacioni bazeni...?

Pozdrav,

Ljubomir Stojanović

Odbornik Skupštine Grada Pirota

........................................................................................................

Poštovani gospodine Stojanoviću,

 iskreno, obradovan sam Vašim reagovanjem.

Na osnovu  Vaših stavova prinudjen sam na odredjena  objašnjenja i naravno pitanja.

  1. O dogadjajima , tragedijama kakve su bile, novinar, to zahteva etika, moral, savest, dužan je da saopšti svoj lični, ne redakcijiski stav. Radi se o složenom problemu i zbog toga sam želeo da preuzmem odgovornost za svaku reč. Ovaj posao radim toliko dugo, da bi bilo ispod časti, da se krijem iza stave redakcije i mojih mladjih kolega.
  2. Način na koji sam deset subota sa mesta tragedije slao poruke odgovornima od Skupštine grada, gradonačelnika, vas odborbnika, do EPS-a, Ministarstva, okružnih inspektora, takodje je moj lični stav. I sa tim dok se ne urade konkretne promene neću stati. Vi dobro znate koje su!
  3. U vremenu kada ste Vi bili direktor, posle moje reportaže sa ispražnjenog jezera, dok sam hodao potopljenom Velikom Lukanjom, dvorištima i srušenim kućama i grobljima, valjda na vašu inicijativu, izvesni  Drča, zadužen za komunikaciju sa medijima valjda u EPS-u ili Djerdapu, ne znam, , slao mi je upozoravajuće mejlove i zabranio Vama  i Vašim kolegama da  saradjujete sa našom Medijskom kućom.

Sećate se da smo pre toga imali nekoliko izuzetno korektnih razgovora, posebno u vreme remonta.

  1. E sad da vas pitam:

HE Pirot ovako je  radila i u vreme kada ste Vi bili direktor. Šta više , jedne godine, kada ste bili na različitim političkim stranama, niste uspevali da se sa Gradskom upravom dogovarate o tome šta sa Komp.bazenom 2, kada ćete im ,,dati,, vodu, uraditi neke predradnje itd. itd.  

Zbog čega?

 Kasnije je sve to bilo drugačije.

 Lično sam vama slao mejlove za intervju, za informacije, ali, zabrana je važila.

Zbog čega?

Pohvaljujem vas  za odluku da na naš zahtev odobrite da objavljujemo  sedmičnu dinamiku rada. Bilo je to ,,pre Drče,,!

Zbog čega niste kao odbornik, ali i bivši direktor koji je tamo znao šta se dogadja, onih dana kada smo svi bili uznemireni, ,,ustali,, podigli glas i možda još tada rekli da Vaša bivša firma ne radi po Zakonu.

Niste gospodine Stojanoviću. A bili ste i visoki politički funkcioner, ili jeste još uvek (ne znam).

  1. Poštujem to da ste ipak reagovali, ali sa zakašnjenjem od nekoliko meseci, jer su u medjuvremenu, tragično izgubljena dva života, ali ste, ipak, eto danas rekli DA - HE Pirot ne radi po zakonu. Da ne poštuje dozvolu za rad.

Zbog čega ste ćutali?

Time ste mi dali za pravo, da svoj lični stav potvrdim. Da je NEKO, indirektni krivac  za tragedije, jer nije preduzeo zakonom predvidjene mere.

  1. Da li je krivac HE Pirot, HE Djerdap, EPS, nadležno Ministarstvo, inspektori koji nisu radili ,,svoj posao,, to se mora znati. Ako ne zbog nečeg drugog, onda zbog toga, DA SE TRAGEDIJE NE PONOVE.

Poštovani gospodine Stojanoviću, iskreno se nadam da ćete i nadalje, kao što ste bili konačno sada, na strani ISTINE  i da ćete, pre svega kao častan čovek, bivši direktor, naravno  kao odbornik, naš sugradjanin, reagovati, sve u cilju da Nišava, kao nekada bude, naša reka, a ne kanal od kojeg ćemo strahovati.

O svim drugim problemima, pre svega kada je u pitanju biljni i životinjski svet, eno i primer mresta od pre nekoliko dana, govorili su i govore uskostručni ljudi. Da i tu ima mnogo problema, na koje ste nekada mogli da utičete,.

Naš Portal je  otvoren za Vas i sve one koji imaju šta da kažu o ovom problemu, ali i o svemu što može da popravi kvalitet života u našem gradu.

Mi nećemo ćutati, pogotovo kada ćutanje može da ugrozi naše ljude!

Hvala Vam što ste reagovali.

Pozdrav,

Nenad Paunović, novinar

Vlasnik Medijske kuće Ani press

HE Pirot: Remont agregata A1 završen, uskoro rad punim kapacitetom! VIDEO

HE „Pirot“ odložila investicije za iduću godinu. Za neke od projekta urađena projektna dokumentacija

Ljubomir Stojanović: Loša hidrologija je uticala na redukovanje plana proizvodnje, ali i sada u akumulaciji Zavoj ima dovoljno energije da damo značajan doprinos u proizvodnji struje

Vreme održavanja remonta HE “Pirot” još uvek pod znakom pitanja

HE Pirot radi punim kapacitetom. Plan proizvodnje nadmašen za osamdeset posto

HE „Pirot“ na liniji proizvodnje struje i odbrane od poplava

Video Presing-Ljubomir Stojanović, direktor HE Pirot

Maksimalan doprinos HE “ Pirot” EPS-u. Proizvodnja struje u januaru i februaru oko 28 Kw/h vršne električne energije

Uspešno završen godišnji remont HE „Pirot“

HE „Pirot“ spremna za redovan godišnji remont, ovogodišnji plan proizvodnje realizovan 70%

HE "Pirot" pojačano radila poslednjih nedelja. Do sada realizovana trećina godišnjeg plana

Ljubomir Stojanović , direktor HE Pirot bezbednost radnika je na najvišem nivou, uvedeni su svi standardi! Podatak da 1700 dana nije bilo povreda na radu dovoljno govori!

HE "Pirot" sprema projektnotehničku dokumentaciju za izgradnju mini hidroelektrana

Remont HE Pirot u završnoj fazi, prevodjenje bujičnih voda Toplodolske reke projekat od šireg interesa

HE Pirot za 26 godina proizvela 2,7 milijardi kw/h

Na korak do početka rada Gradskog kupališta (1)