HE „Pirot“ na liniji proizvodnje struje i odbrane od poplava

19. mart 2018. 11:15 Privreda Pirot Plus Online

Ovih dana, usled naglog topljenja snega i obilnih kiša, Pirotu su pretile poplave. Na sreću, to se nije dogodilo, a tamo gde se voda izlila iz svog korita nije pričinjena veća materijalna šteta. Nišava je do vrha ispunila svoje osnovno korito i to je bio signal da HE „Pirot“ obustavi svoj rad, s obzirom da je pre toga svakodnevno uključivana u sistem. Direktor HE „Pirot“ kaže da je zahvaljujući povoljnoj hidrologiji do sada godišnji plan ostavren oko dve trećine.

HE „Pirot“ je višenamenska. Jedna od uloga, pored proizvodnje struje, jeste sprečavanje poplava. Ovih dana protok Visočice bio je oko 80 kubika u sekundi. Nivo u akumulaciji Zavoj rastao je i do metar ipo za dvedeset četiri časa . Na jezeru je situacija normalna. Jedino probleme mogu imati vlasnici čamaca i drugih plovila koja su ili potopljena ili plutaju jezerom. Plovidba jezerom je takodje otežana zbog nanosa granja, pa i čitavih stabala. Bili smo na licu mesta i evo šta je zabeležila naša kamera.

Do maksimalne kote ima još oko pet metara. Pa i da dostigne kotu 615,90 tu se ne može govoriti o bilo kakvom vanrednom stanju. Ali da nije Hidroelektrane, sasvim sigurno da bi sela nizvodno od ušća Toplodolske reke i Visočice ozbiljno bila ugrožena.

Na kraju prikaz najvišeg vrha Stare planine, Midžora, koji se beli poput pamuka. Deo vode kada se sneg otopi doteći će u akumulaciju Zavoj.