Prvi dan upisa prolazi bez problema – Počeo upis u srednje škole

06. jul 2015. 08:30 Društvo Pirot Plus Online

U srednjim školama danas je počeo upis za školsku 2015/16.godinu. Konačan raspored učenika po školama, objavljen je u školama i na sajtu Ministarstva prosvete. Upis će trajati danas i sutra, a za učenike koji su ostali neraspoređeni, danas počinje drugi upisni krug. Oni danas ponovo predaju popunjenu listu želja za profile i škole u kojima je ostalo mesta. Raspored po školama biće objavljen 9. jula, a istog dana je i upis.

U opštini Pirot osnovnu školu završila su 524 učenika, a u pet srednjih škola u našem gradu ima mesta za upis 558 svršenih osnovaca, kaže predsednik Aktiva direktora srednjih škola, Aca Božić.

Srednjoj stručnoj školi odobren je upis dva četvorogodišnja odeljenja. Dragoslav Mančić, direktor naveo je da mogu da budu zadovoljni upisom s obzirom da su gotovo sva mesta popunjena, ostalo je još samo jedno mesto u odeljenju Tehničara za zaštitu životne sredine.

- Smer Tehničar za polimere upisali smo 30 učenika i smer Tehničar za zaštitu životne sredine upisali smo 29, ostalo je jedno mesto. Možemo biti zadovoljni upisom, a u startu smo nezadovoljni što nam nije odobreno odeljenje trećeg stepena muški i ženski frizer, istakao je Mančev.

Zadnji upisani učenik u odeljenju polimera je sa 52 boda, a u odeljenju zaštitara sa 38 boda, izdvojio je Mančić i dodao da interesovanje za oba odeljenja postoji, s obzirom da je smer polimer vezan za gumarsku industriju, a tu je Kompanija Tigar, a drugi smer je smer za koji će u budućnosti biti sve više posla.

Mlekarska škola nije mogla da se pohvali prvim upisnim krugom. Prema rečima direktora, Milana Vučićevića, u ovom trenutku ne mogu da budu zadovoljni.

- Popunjeno je odeljenje Prehrambeni tehničar i popunjen je broj učenika smera Pekari, dok se kod Mesara prijavio samo 1 učenik. Od 90 predviđenih mesta u prvom krugu upisalo je 46, naveo je Vučićević.

Konkretno, za Prerađivača mleka traženo je 10 učenika, u prvom krugu prijavila su se 4 učenika, Mesar od 10 prijavio se samo 1 učenik, Prehrambeni tehničar je popunjeno odeljenje pri čemu najbolji na listi ima 79 poena, a poslednji 44. Najveći problem javio se kod smera Tehničar za biotehnologiju gde su se prijavila 3 učenika i kod smera Mesar.

Vučićević je napomenuo da moraju da sačekaju drugi upisni krug i izrazio nadu da će se situacija popraviti.

I Gimnazija je imala određenih problema pri upisu, ali su u školi generalno zadovoljni. Naime, 25-oro učenika je otpalo iz matematičkog smera jer Ministarstvo prosvete nije odobrilo 5 odeljenja zbog čega je bilo mnogo nezadovoljnih učenika, izjavila je Tamara Kutlešić Stančić, psiholog škole.

- Što se tiče Društveno - jezičkog smera imamo 2 odeljenja, upisano je 60 đaka, a najbolji na spisku ima 97 poena, a poslednji na listi ima 82 poena. Uglavnom su to odlični đaci. Prirodno – matematički smer je zaista jak, najbolji ima 111 poena, a donja granica je 94 poena. Imamo 31 dete dok troje zadnjih na spisku imaju isti broj poena. U bilingvalnom odeljenju matemaričkog smera donji prag je 99 poena, ali je tim učenicima pridodato 20 poena s obzirom da su polagali ispit iz francuskog, obrazložila je Tamara Kutlešić Stančić.