Propala “Druga šansa” u Pirotu

24. septembar 2012. 11:48 Društvo Pirot Plus Online

Projekat "Druga šansa" zbog malog broja zainteresovanih neće biti realizovan ove godine u OŠ “Vuk Karadžić”. Tugomir Cvetković, difrektor škole, kaže da je ovo bila odlična mogućnost za građane starije od 15 godina da završe osnovnu školu i lakše se zaposle ali da nije bilo dovoljno prijavljenih kandidata.

-Imali smo samo 33 prijavljena kandidata. Uslov za realizaciju projekta bio je po 25 polaznika po ciklulsu, a reč je o tri ciklusa i to prvi ciklus od I do IV razreda, zatim drugi ciklus V i VI , i treći ciklus VII I VIII razred. Imali smo najviše zainteresovanih za drugi, a najmanje interesovanje bilo je za prvi ciklus. Nećemo moći da realizujemo projekat zbog malog broja kandidata iako su nastavnici prošli program obuke za funkcionalno obrazovanje odraslih.-kaže Cvetković.

Komentarišući pitanje broja prosvetnih radnika koji čekaju na posao, između ostalog i 20 profesora fizičke kulture, Cvetković kaže da je racionalizacija u prosveti dovela do toga da fizičko vaspitanje deci nižih razreda osnovnih škola ne predaju profesori fizičke kulture već učitelji kao i da će se to loše odraziti na decu.

-To je realnost koja nije dobra. Posledice ćemo videti za 5, 6 godina. Znamo da je za pravilan razvoj dece potrebno vežbanje uz nadzor stručnih lica, kasnije to ne može da se promeni, poznato nam je u kojoj fazi može da se pomogne deci u pravilnom fizičkom razovju pa i u otklanjanju deformiteta. I sami smo svedoci načina života novih generacija, sigurno da im je potrebno fiše fizičke aktivnosti uz stručni nadzor za pravilan rast i razvoj- dodaje Cvetković.

Cvetković kaže da očekuje da će ovo pitanje biti rešeno na način koji će biti povoljan za decu.