Promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka u Pirotu. Naš Okrug vodeći po broju dobrovoljaca

22. oktobar 2021. 09:06 Društvo Pirot Plus Online

Od januara 2011.godine ukinuto je obavezno služenje vojnog roka, a od tada se, u skladu sa zakonom sprovodi samo dobrovoljno služenje vojnog roka u našoj zemlji. 

Od ove godine, usvojene su i odredjene izmene u samom procesu, pa je tim povodom danas organizovana promocija vojnog roka na platou ispred Sportske hale Kej, gde su svi prolaznici i učenici škola mogli da se informišu o ovoj temi. 

Za dobrovoljno služenje vojnog roka mogu se prijaviti svi momci i devojke, državljani Republike Srbije, od 19 do 30 godina. Obuka traje šest meseci, u tri etape

Kao je rekao Zoran Andonović, načelnik centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu grada Pirota, procedura prijavljivanja je lakša,  moguća je preko e uprave, u pošti ili direktno u Centru ministarstva odbrane Pirot. On je dodao i da je grad Pirot i naš Okrug jedan od vodećih po broju lica koja se dobrovoljno prijavljuju za služenje vojnog roka. 

Kristina Kovačević, diplomirani ekonomista i majka dvoje dece, odlučila se za dobrovoljno služenje vojnog roka, nakon završene srednje škole, a zatim se i profesionalno opredelila za vojni poziv pa sada radi u Centra Ministarstva odbrane Lokalne samouprava Pirota na poslovima obučavanja gradjana za potrebe odbrane zemlje. Ona je objasnima kako i na koji način se odlučila za ovaj poziv. 

Nadoknada za dobrovoljno služenje vojnog roka sada iznosi oko 35.000 dinara mesečno, što je znatno povećanje u odnosu na prethodne godine, a nakon završene obuke, moguće je i zasnivanje stalnog radnog odnosa pri Ministarstvu.