Priče sa Stare planine - Pokrevenik i Zavojsko jezero

26. jun 2020. 08:45 Čitalac reporter Pirot Plus Online

Marko Milošević, licencirani planinarski vodič Planinarskog saveza Srbije (PSS) i  poslao nam je tekst i fotografije  u želji da iz svog iskustva ispriča I pokaže kako je doživeo i video Staru planinu.

Marko je iz Niša i član PSK "Mosor" Niš. Skoro svakog vikenda organizuje planinarenja širom Srbije i Balkana. Bio je, kako nam je napisao impresioniran izletom i mnogim detaljima koje je video na planinarenju.

-         Na put je krenulo četvoro planinara, ostavili smo automobil kod sela Koprivštica blizu regionalnog puta Pirot-Zavojsko jezero (brana) a potom smo pešačili 2km do prelepog sela Pokrevenik. Pokrevenik je dobio naziv po kamenim krovovima sličnim mnogo poznatijem kamenom selu Gostuša sa druge strane Zavojskog jezera. Imali smo utisak kao da smo se vratili sto godina unazad. Selo je autentično, većina kuća je starim kamenim krovovima, ima i kuća od blata ali i nekliko novih vikendica koje su sa strane i ne kvare utisak. Selo je prilično živo, ima preko dvesta stanovnika. Ranije mnogo više ali nekako je odolelo trendu potpunog iseljavanja, najverovatnije zbog blizine Pirota ali i sve popularnije turističke destinacije Zavojskog jezera. Do sela još uvek nema asfaltiranog puta, nažalost. Kada bi se neke stvari popravile u tom smislu, selo vidimo kao perspektivno za turističku ponudu zbog položaja, okoline i samg izgleda sela.

-         Od sela smo nastavili stazom do vrha Cer 1048m a greben do samog vrha pruža prelep pogled na jezero ali i valovite predele Stare planine oko sela. Imali smo utisak da smo u Toskani. Kažem, nažalost samo iz razloga što mnogi i ne znaju za ovakve bisere prirode koji su na korak od nas. Sa grebena i puno vidikovaca pruža se pogled na Midžor, najviši vrh Stare planine ali i visoravan Vrtibog, 

-         Posle uživanja u pogledu stazom smo krenuli dalje ka Zavojskom jezeru a potom se vratili do automobila. Staza je kondiciono laka, nije tehnički zahtevna a preporuka je da ovde užvaju svi od 7 do 77 godina. 

-         Kako nam je predsednik mesne zajednice Slavoljub Kostadinović rekao u planu je da Turistička oragnizacija Pirota intenzivnije radi na promociji seoskog turizma o drugih ponuda u Pokreveniku.

Tekst i fotografije: Marko Milošević

Marko M. 0691593301

marko.milosevic.edn@gmail.com

PSS licenca MB721