Predstavnici Ministarstva finansija posetili Slobodnu zonu Pirot. Više od 12 miliona evra za izgradnju Transportno - logističkog centra

17. decembar 2020. 13:33 Privreda Pirot Plus Online

Predstavnici Ministarstva finansija, na čelu sa Danijelom Vazurom, državnom sekretarkom, danas su posetili Slobodnu zonu Pirot i prisustvovali radnom sastanku u prostorijama kompanije Tigar a.d.

Sastanak je otvorio Vladimir Ilić, direktor Slobodne zone Pirot, a prisustvovali su i Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga, predstavnici Slobodne zone Pirot i predstavnici korisnika zone. 

Tema ovog sastanka bili su razgovori o planovima za proširenje Slobodne zone Pirot i na koji način bi mogao biti unapredjen rad zona generalno, posebno Slobodne zone Pirot.

Kako je istakla Danijela Vazura, Republika Srbija daje velike podsticaje za rad u zonama, bez plaćanja carinskih dadzbina, bez naplaćivanja PDV-a na energente i električnu energiju. Posebno ističe i lokalni podsticaj koji ima Slobodna zona Pirot. 

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, rekao je da je Slobodna zona Pirota esencionalno važna za grad, jer u njoj posluju najveći investitori i poslodavci. Vasić je predstavio planove za proširenje i izgradnju Transportno - logističkog centra, koji će biti realizovan uz finansijsku pomoć države. U ovaj projekat biće uloženo više od 12 miliona eura. 

Vladimir Ilić, direktor Slobodne zone Pirot rekao je da zona iz godine u godinu beleži nivo rasta, te od 17 hektara sada beleži 140 hektara u režimu zone. Proširena je i u regionalnom smislu na Babušnicu i Dimitrovgrad. 

U njenom režimu radi 5700 radnika, u 22 proizvodne i 50 trgovačkih kompanija. Većina je iz inostranstva, a poslednji rezultati, poslovanja, iz novembra 2020. u odnosu na novembar 2019.su znatno bolji. 

Nakon sastanka, gosti iz Ministarstva finansija u pratnji domaćina, obišli su proizvodne pogone kompanija koje posluju u Slobodnoj zoni: Tigar a.d., Tigar Tyres, D company i E Miroljo.