Predstavnici Grada i boraca položili cveće na Spomenik oslobodiocima u Tija Bari

27. decembar 2017. 13:30 Društvo Pirot Plus Online

Povodom 28. decembra, Dana grada, danas su održani pomeni i položeno cveće i venci na grob kapetana Karanovića u porti Manastira „Sveti Đorđe“ u Temskoj i na spomenik oslobodiocima u Tija Bari.

Spomenik oslobodiocima Pirota od Turaka, koji je nedavnorekostruisan, podignut je u spomen boraca koji su posle dugih borbi oslobodili grad 28. decembra 1877. godine kada se u jutarnjim časovima turska vojska povukla iz Pirota digavši u vazduh barutanu u utvrđenju.

Najpre je održan pomen poginulim ratnicima.

Cveće i vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane, Gradske uprave, Organizacije rezervnih vojnih starešina, udruženja boračkih organizacija, rezervnih vojnih starešina i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. podružnica Pirot i SUBNOR-a.

Ispred gradske uprave prisutnima se obratio Vladica Tošić, zamenik predsednika Skuštine grada, koji je tom prilikom istakao da se ove godine navršava 140 godina od oslobodjenja ovog dela Srbije od Turaka

Mila Panajotović, kustos Muzeja Ponišavlja, upoznala je prisutne sa istorijatom Spomenika oslobodiocima, koji je nedavno u potpunosti rekonstruisan