Predstavljena kopija freske Uspenje Bogorodice Časlava Colića

13. april 2017. 10:00 Kultura Pirot Plus Online

Povodom Uskršnjih praznika, akademski slikar i najpoznatiji kopista fresaka poreklom iz Pirota, Časlav Colić, predstavio je u Galeriji “Čedomir Krstić” svoju kopiju freske Uspenje Bogorodice.

Prema rečima autora ovo je samo jedan deo cele kopije freske koja će biti poklonjena manastiru u Sukovu. Dimenzija ovog dela je 6,5m x 3m na kojoj je radio tri zime, kaže Colić.

Na samom početku prisutne je pozdravila direktorka Galerije, Radmila Vlatković.

Časlav Colić je kroz kratku priču objasnio nastanak i simboliku ove scene iz Hristovog stradanja.

Prezentaciji su prisustvovali i monasi iz Manastira u Sukovu. Otac Teofil prilikom prezentacije ispred sukovskog manastira zahvalio je Časlavu Coliću na ovom poklonu.

Antonije Milošević umetnik iz Pirota, bivši direktor Galerije “Čedomir Krstić”, rekao je ovom prilikom da poznaje Colića dugo i da je on jedan od najboljih srpskih kopista.

Prezentaciji je prisustvovao i gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. On je iskoristio priliku da prisutnima kaže kako je upoznao Časlava Colića koji je Opštini Pirot poklonio sliku Uspenja Presvete Bogorodice koja krasi skupštinsku salu. Gradonačelnik je predložio da u gradu pronađu jedan mural na kome će Časlav Colić naslikati Belog anđela.

Nakon predstavljanja u Galeriji, freska će biti trajno postavljena u priprati Sukovskog manastira.