Na Sajmu lokalnih samouprava o unapredjenju privredne saradnje

26. septembar 2013. 12:08 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je svečano otvoren Medjunarodni sajam lokalnih samouprava, NEXPO, koji se održava u Rijeci i Opatiji u Hrvatskoj. Prema rečima Vladana Vasića, predsednika naše Opštine, koji učestvuje na Sajmu, danas je, pored ostalog, potpisan ugovor o osnivanju regionalnog tela koje će imati za cilj unapredjenje privredne saradnje i privlačenje potencijalnih investitora u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedonji.

- Prvi utisak je veoma dobar, ima mnogo mojih kolega, predsednika opština, iz ostalih gradova Srbije, Republike Srpske i Makedonije. Danas ćemo potpisati sporazum na nivou regiona izmedju NALED-a sa srpske strane, Centra za razvoj ekonomije iz Rijeke i institucija iz Bosne i Hercegovine i Makedonije o osnivanju jednog regionalnog tela za unapredjenje privredne saradnje.Inače, lokalne samouprave koje žele regionalni sertifikat, koji za sada imaju samo Pirot i Ruma iz Srbije, moraće da zadovolje 12 kriterijuma i 80 –ak potkiterijuma. Konačnu verifikaciju daće upravo to regionalno telo koje će pre toga biti osnovano - kaže Vasić

Na Sajmu će biti upriličeni direktni susreti predsednika opština i gradonačelnika sa potencijalnim investitorima ili donatorama.