Povećan broj dece sa virusnim infekcijama

13. novembar 2013. 08:30 Društvo Pirot Plus Online

Ove nedelje beleži se povećan broj pacijenata kako u Školskom tako i u Predškolskom dispanzeru. Načelnica Školskog dispanzera, dr Milena Dimitrijević, pedijatar, kaže da je u toku jučerašnjeg dana pregledano oko 170 pacijenata, međutim, to je uobičajena situacija za ovaj period godine, jer nagle promene dnevnih temperatura najčešće dovode do pojave virusa i infekcija kod dece .

-Uglavnom se radi o prehladama, to su one najblaže virusne infekcije, mada ima i drugih virusa, poput stomačnih koji ovih dana prave poprilično probleme. Kažem, uglavnom se radi o lakšim infekcijama, prehladama. Juče smo imali oko 170 pacijenata, što jeste veliki broj ali i uobičajena situacija za početak jeseni. Do pre nekoliko dana imali smo visoke dnevne temperature u toku dana, prisutne su i razlike u temperaturi između jutarnje i dnevne što doprinosi da se deca lakše prehlade, pogotovu ukoliko borave u kolektivima kao što su vrtići i škole – kaže dr Dimitrijević.

Kada se dete razboli roditelje najčešće muče nedoumice kada dete treba da dovedu kod lekara, dr Dimitrijević, kaže da ne treba žuriti ukoliko je opšte stanje deteta dobro.

-Obzirom da su najčešće u pitanju prehlade, to su blage infekcije koje krenu sa curenjem iz nosa, nadražajnim kašljem, peckanjem ili grebanjem u grlu i mogu biti praćene lako povišenom temperaturom ili bez nje, i ukoliko je opšte stanje dobro, ne morate prvog dana dovoditi dete lekaru. Treba dati određenu simptomatsku terapiju. Mi pričamo sa roditlejima i deci i oni obično znaju šta treba u takvim situacijama. Ako je začepljen nos treba staviti kapi u nos, kuvati čaj, u prisustvu visoke temperture preko 38 dati antipiretik, obično preporučujemo paractamol – kaže doktorka Dimitrijević.

Kod bolesne dece važno je da unose laganu hranu, piju dovoljno tečnosti, čajeva i vode, pogotovo ukoliko imaju temperaturu, napominje dr Dimitrijević. .