Potpisani ugovori o realizaciji projekata Lokalnog plana akcije za decu Pirota VIDEO

04. jun 2015. 15:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U cilju realizacije Lokalnog plana akcije za decu Pirota putem javnog konkursa opredeljena su sredstva u visini od dva ipo miliona dinara. Smanjenje siromaštva kod dece, bolje zdravlje za svu decu, kvalitetno obrazovanje za svu decu samo su neke od oblasti koje su predvidjene Javnim konkursom. Od ukupno 43 projekta, koliko je prispelo, komisija za sprovodjenje Javnog konkursa odbacila je tri zbog neispunjavanja uslova.

Danas je u Svečanoj sali Opštine Pirot obavljeno potpisivanje ugovora o finansiranju projekata za realizaciju LPA za decu Pirota između autora projekata i lokalne samouprave.

Pre početka potpisivanja, Nadica Adamović, šef Službe dečje zaštite, istakla je da je ovo deseta godina od kako je počelo finansiranje zacrtanih ciljeva iz Lokalnog plana akcije za decu putem projekata. Prema njenim rečima naša opština je jedinstvena u Srbiji po tome, a analizom stanja položaja dece videlo se šta i na čemu treba raditi ubuduće za kvalitetniji i sadržajniji život dece u Opštini.

Vladan Vasić, predsednik Opštine, rekao je da je Lokalni plan akcije za decu pokrenut sa ciljem da Pirot bude grad po meri dece, zato je Opština svake godine odvajala budžetska sredstva kako bi ostvarila taj cilj i stvorila bolje uslove za život deci zajedno sa svim organizacija, udruženjima, školama i svima koji se brinu o deci.

Nakon zvaničnog obraćanja predstavnika lokalne samouprave usledila je podela ugovora autorima projekata, a potom i potpisivanje.

Jovana Mijalković, radiće na projektu kao pojedinac, a projekat se odnosi na pružanje podrške deci sa smetnjama u razvoju koja pohaćaju redovnu školu.

Marija Todorović, aplicirala je projektom „Udahnimo prirodu“, jer je kako sama kaže zabrinuta načinom života i načinom odgajanje dece u savremenom svetu. Ona želi da realizacijom ovog projekta podigne svest o bitnosti vremena koje deca provode na vazduhu i hrane se zdravom hranom.

Prof. dr Emilija Popović, realizovaće projekat sa decom predškolskog uzrasta pod nazivom „Muzika u vaspitanju dece“ koji će se bazirati na muzičku igru. Autorka kaže da će sva deca biti ukjljučena bez obzira na to koliko su njihove muzičke sposobnosti razvijene.

Dr Milena Dimitrijević, i ove godine radiće kroz program Savetovališta za mlade projekat „Znanje je zdravlje“, zajedno sa dr Miroslavom Jovanović, ginekologom, koja je i rukovodilac Savetovališta za mlade. Ciljna grupa su učenici VII i VIII razreda, a realizacija podrazumeva rad na temu rizičnog ponašanja kroz različite radionice.