Potpisana Konvencija o daljem razvoju bilingvalne nastave u pirotskoj Gimnaziji

05. novembar 2020. 18:56 Društvo Pirot Plus Online

U Svečanoj sali Gimnazije Pirot zvanično je potpisana Konvencije o razvoju bilingvalne nastave na srpskom i francuskom jeziku.

Potpisnici Konvencije, koja se odnosi na naredni dvogodišnji period, su Francuski Institut, Gimnazija Pirot, Gradska uprava Pirot i kompanija Tigar Tyres.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije Konvenciju su danas simbolično potpisali Franck Hidinga, direktor Instituta i Ivana Kostadinović, direktorka Gimnazije. Predstavnici Gradske uprave i Kompanije Tigar Tyers dokument će potpisati u svojim institucijama. 

Pored direktora Hidinga, potpisivanju su, ispred Francuskog institua, prisustvovale i Alexandra Miljean, koordinator bilingvalnog obrazovanja i Ingrid Ponsy, novi lektor za školsku 2020/2021. godinu

Francuska ambasada i Francuski institut na ovakav način vode računa o razvoju francuskog jezika u Srbiji. Ove godine u radu bilingvalnog odelja učestvovaće i lektor Instituta. To je još jedan pokazatelj da je Pirot i Gimnazija  jedan od nosioca bilingvalne nastave u Srbiji, rekao je tom prilikom Franck Hidinga, direktor Instituta.  

Prvo odeljenje bilingvalne nastave otvoreno je 2012. godine, rekla je direktorka Gimnazije, Ivana Kostadinović. 

Sardnja se i pored svih neprdviđenih okolnosti, nastavlja. Naši studenti koriste prednosti bilingvalne nastave da studiraju u inostranstvu, a profesori koji su članovi tima konstantno se usavršavaju, rekla je direktorka Kostadinović. 

Mlada lektorka Ingrid Ponsy, raduje se radu u pirotskoj školi. 

U sedam srednjih škola i gimnazija u Srbiji organizovana je bilingvalna nastava. Pored Pirota, još u tri škole u Beogradu i školama u Nišu, Novom Sadu i Valjevu.