Posetite vodopad Tupavicu i Slavinjsko grlo-Rosomačke lonce

20. januar 2020. 11:25 Čitalac reporter Pirot Plus Online

Ovu turu sam već jednom opisao. Ali s obzirom da je idealna za ove zimske dane i adekvatna je za bukvalno sve uzraste, vredi "obnoviti gradivo". 

Vodopad Tupavica je jedan od najpristupačnijih i važi za jedan od najlepših vodopada Stare planine. Konkurencija je žestoka. Po meni postoje i lepši i impresivniji vodopadi, ali u svakom slučaju se mora posetiti. Naročito zimi, kada je potpuno zaleđena, Tupavica prosto mami svojom lepotom. 

Do nje se može doći i kolima, ali je ipak bolje ostaviti auto u Dojkincima i prošetati uz Dojkinačku reku. Potrebno je oko 1h lagane šetnje, uz dobar tempo i manje. Prostor oko vodopada je uređen, postavljene su klupice, ograde, ložište za roštilj, čak i kanta za đubre. Svaka čast! Inače, za ljubitelje fotografije, Tupavica zimi je prava poslastica, detalji i mogućnosti su beskrajni.

Nakon neizbežnog fotografisanja a boga mi i dobrog doručka, vraćamo se u Dojkince i kolima odlazimo do Slavinje. Meta je naravno Slavinjsko grlo, ili kako ga meštani susednog sela Rosomač zovu, Rosomački lonci. Kako god, predstavlja uzak kanjon neverovatnog oblika i lepote, pravo malo čudo prirode. I on je više nego pristupačan, samo 1000 m od Slavinje. 

I na ovom mestu su postavljene klupice i stolovi, može da se koristi kao izletište, a u neposrednoj blizini nalazi se stara vodenica koju takođe vredi videti. Evo još nekoliko fotografija iz različitih uglova. Da li sam vas već ubedio da posetite ovaj biser Stare planine?

Ono što malo kvari utisak jesu putevi. Standardno truckanje od Planinarskog doma na dalje jeste iritirajuće, ali zimi pravi problem predstavlja činjenica da je dobar deo puta od Planinarskog do Rsovaca prekriven snegom a negde i ledom. Nama izgleda kao da se od Planinarskog na dalje ne baca so. Ista priča je bila i prošle godine. Tako da preporučujem oprez, naročito u krivinama i prilikom mimoilaženja sa vozilima iz suprotnog smera. Nadam se da će se i ovo nekada promeniti, krajem prošle godine jedna deonica puta baš ispred sela Rsovci je asfaltirana. Ostaje nam da se nadamo da će put celom dužinom biti obnovljen i da će se zimi bolje održavati. Do onda, polako i oprezno!

Sve u svemu, da sumiram, lepa, lagana zimska avantura uz obilazak dve neverovatne lokacije i povratak kući na vreme za ručak. Ne postoji bolji način da se provede jedno prepodne!