Poseta mladih poljoprivrednika iz Francuske Mlekarskoj školi iz Pirota

19. maj 2022. 10:45 Društvo Pirot Plus Online

Juče je Mlekarsku školu iz Pirota posetila delegacija mladih poljoprivrednika, farmera, prerađivača mleka iz Francuske. Delegacija mladih poljoprivrednika iz Francuske, predvođeni atašeom za poljoprivredu u Ambasadi Francuske u Beogradu g-đe Marie-Luce, imali su priliku da se upoznaju sa načinom rada i života u Mlekarskoj školi.

Pre dvadesetak dana mladi poljoprivrednici koji se bave mlečnim govedarstvom izrazili su želju da posete Pirot i pirotsku Mlekarsku školu kao instituciju od izuzetnog značaja i upoznaju se sa proizvodnjom Pirotskog kačkavalja kao sira sa zaštićenim geografskim poreklom. Mlekarska škola im je sa zadovoljstvom izašla u susret i prezentovala je način proizvodnje brenda
našeg kraja.

Ova grupa mladih ljudi, inače je u radnoj poseti Srbiji u periodu od 16. do 19. maja 2022. godine, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede Republike Francuske i GIZ-a, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju. Cilj ovog projekta je međunarodna razmena mladih poljoprivrednika iz Srbije i Francuske, gde će oni imati priliku da razmene iskustva u radu kroz međusobne posete.

Nakon demonstracije proizvodnje Pirotskog kačkavalja usledila je i degustacija proizvoda, kako naših, tako i sireva koje su doneli gosti iz Francuske. Gospođa Marie-Luce ataše za poljoprivredu u Ambasadi Francuske u Beogradu je izrazila veliko zadovoljstvo viđenim i ponudila je kontakt sa školom iz Francuske sličnog tipa koja je specijalizovana za obuku kadrova za potrebe u mlekarstvu.

Nakon posete Mlekarskoj školi delegacija poljoprivrednika iz Francuske je obišla i farmu ovaca Zvonimira Ristića iz sela Rasnica koja se bavi organskom proizvodnjom ovčijeg mleka.

*Saopštenje i foto: Mlekarska škola Pirot