Ponovni atesti za vozila na plin

23. maj 2013. 12:11 Gradska hronika Pirot Plus Online


Vozači koji su pre pet i više godina ugradili plinske uređaje u automobile i dobili atest za TNG sistem moraće ponovo da dobiju atest kako bi mogli da registruju svoje vozilo. Svi oni će biti izloženi i dodatnom trošku prilikom registracije od minimum 6.000 dinara, koliko košta ponovni atest i nova kontrola plinskog uređaja.


Nikola Jocić, iz AMS Pirot, u izjavi za portal Plusonline kaže da je pre početka primene ove odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja, bilo neophodno obezbediti uslove kako ne bi došlo do stvaranja gužvi I listi čekanja.


- Država je prvo trebala da obavi odredjene pripreme, u smislu da se u svakom gradu obezbedi ispitno mesto na kojem može da se obavlja reatest, a pored toga neophodno je bilo da se većem broju ovlašćenih preduzeća omogući da rade atest I reatest. Trenutno u Pirotu to radi preduzeće iz Niša koje pokriva ceo Niški region, tako da su oni u Pirotu bili 16. maja, a prema najavi ponovo bi trebalo da budu ovde do kraja meseca, kaže Jocić.


Ponovni atest je preduslov i jedini način da se produži registracija vozila, a cena reatesta za vlasnike automobila sa ugrađenim sistemom za TNG je od 6.000, ukoliko je sistem u redu do čak 35.000 dinara ukoliko se utvrdi odredjena nepravilnost u sistemu.