Počela probna proizvodnja u firmi “Makaron moda”; Vladan Vasić: Ovo je na neki način oživljavanje tekstilne industrije u Pirotu

06. april 2021. 15:34 Privreda Pirot Plus Online

U objektima bivše firme “Lola Sarlah” pre par meseci počela je priprema proizvodnih pogona firme “Makaron moda”. Prema najavama investitora planirano je da u aprilu počne probna proizvodnja sa oko 200 radnika. Ovih dana probna proizvodnja je počela i tim povodom gradonačelnik Vladan Vasić sa saradnicima obišao je proizvodni pogon firme “Makaron moda”.

Posle obilaska i razgovora sa vlasnikom, rukovodiocima i radnicima gradonačelnik Pirota Vladan Vasić istakao je da je impresioniran onim što je video. Kako je rekao, ovo je objekat koji se i dalje gradi, u jednoj prostoriji je počela probna proizvodnja sa oko 200 radnika i prema njihovim rečima zadovoljni su uslovima. Vasić je rekao da su opremljeni novim mašinama, kompletan prostor koji će biti uređen obuhvata oko pet hiljada kvadrata, a cilj je bude upošljeno preko 500 radnika.

Gradonačelnik Vladan Vasić je dodao da zapošljavanje planiranog broja radnika u ovoj fabrici, ali i povećanje broja radnika koje se planira u Tigar tajersu, u velikoj meri će uticati na privrednu sliku grada i smanjenje nezaposlenosti.

Safet Saglam, vlasnik firme “Makaron moda”, kaže da su Pirot izabrali jer ima mnogo obučenih radnika za rad u tekstilnoj industriji. Njihov plan je da ove godine uposle 300 radnika, sledeće će ih biti 400, a za dve godine preko 500 radnika.

Do sada je u opremu investirano 565.000 evra, a ukupno će koštati oko 800.000 evra, rekao je Nenad Perić, savetnik u firmi. Inače, prema njegovim rečima, “Makaron moda” je pre četiri godine došla u Veliku Planu, u međuvremenu stekla autoritet kod proizvođača, što je i bio razlog da proširi svoju proizvodnju.

Perić je posebno izdvojio da su plate radnika 20% veće od minimalne zarade, ali ovde je reč o linijskoj industrijskoj proizvodnji što pruža šansu radnicima da višestruko peremaše zaradu.

Ovom prilikom Perić je istakao da je pogon u Pirotu otvoren zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnom samuopravom, ali i sa Republikom Srbije, odnosno, Predsedništvom Republike Srbije i predsednikom Aleksandrom Vučićem, Razvojnom agencijom Srbije i Fondom za razvoj.