Počela online škola za osnovce

17. mart 2020. 11:22 Korona virus Pirot Plus Online

Danas tačno u 8.00, na trećem kanalu RTS započela je onlajn nastava koja će narednih nedelja i meseci, biti skoro svakodnevnica đacima pošto je zbog pandemije korona virusa širom planete proglašeno vanredno stanje u Srbiji, te su zatvorene škole, vrtići i fakulteti.

Onlajn nastava osnovnih predmeta za osnovce, koja će biti podeljena u svojevrsnim blokovima, emitovaće se na RTS 3, a za srednjoškolce na RTS "Planeta".

Od prvog do četvrtog razreda osnovne škole predavaće se onlajn matematika, srpski jezik i svet oko nas. Peti razred imaće matematiku, srpski, biologiju, istoriju i geografiju. Šestaci pride i fiziku, a sedmi i osmi razred fiziku i hemiju.

Srednje škole od osnovnih predmeta imaće onlajn matematiku, srpski, fiziku, hemiju, biologiju, istoriju i geografiju. Srednjoškolcima su nastavne jedinice i teme dostupne na platformi RTS Planeta. Obaveza srednje škole je da na svom sajtu postavi baner sa svim linkovima na kojima se može pristupiti lekcijama i platformama za učenje.

Časovi će se danas odvijati po ovom rasporedu:

8.00 - Srpski jezik, 1. razred

8.35 - Matematika, 1. razred

9.10 - Srpski jezik, 2. razred

9.45 - Matematika, 2. razred

10.20 - Srpski jezik, 3. razred

10.55 - Matematika, 3. razred

11.30 - Srpski jezik, 4. razred

12.05 - Matematika, 4. razred

12.40 - Srpski jezik, 5. razred

13.15 - Matematika, 5. razred

13.50 - Srpski jezik, 6. razred

14.25 - Matematika, 6. razred

15.00 - Srpski jezik, 7. razred

15.35 - Matematika, 7. razred

16.10 - Srpski jezik, 8. razred

16.45 - Matematika, 8. razred

17.20 - Fizika, 8. razred

Za sve učenike od prvog do sedmog razreda emitovaće se obrazovni sadržaj u blokovima od po dva časa dnevno. Čas će trajati pola sata sa pauzom od po pet minuta.

Za učenike osmog razreda emitovaće se edukativni sadržaj u blokovima od po tri časa dnevno, od kojih će dva uvek biti srpski jezik i matematika, a treći čas jedan od predmeta koji se polažu na završnom ispitu.

Svi emitovani časovi biće dostupni na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, istog ili narednog dana. Operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje.

Učitelji i nastavnici biće u obavezi da prate i beleže podatke o napredovanju učenika tokom učenja na daljinu kroz domaće zadatke, vežbanje, provere, projekte, prezentacije.