Pirot uskoro dobija Plan održive urbane mobilnosti

28. februar 2020. 11:39 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Stalna kanferencija gradova i opština prepoznala je potencijal grada Pirota, kao jednog od gradova u Srbiji, koji može sa uspehom da primeni koncept urbane mobilnosti na svojoj teritoriji.

Zato je u okviru projekta “Održiva urbana Mobilnost u gradovima i opštinama u Srbiji”, koji se sprovadi u okviru regionalnog projekta “GIZ ORF SUMSEEC”, odlučeno da Pirot dobije stručno-tehničku podršku za izradu Plana održive urbane mobilnosti (POUM).

POUM je sveobuhvatni plan razvoja saobraćajnog sistema čiji je cilj unapređenje  uslova za kretanje. Plan se ne odnosi samo na saobraćaj, odnosno mobilnost, već i na sve aspekte koje saobraćaj povezuje ili na koje ima uticaj: kvalitet života, društvene posledice, uticaj na životnu sredinu, pristupačnost aktivnostima, troškove…

Danas je na programu treća i poslednja radionica u procesu izrade Plana. Planom je predviđeno da se prednost da kretanjima biciklista i pešaka po gradu u odnosu na automobile. Pirot je među prvim gradovima koji će dobiti Plan urbane mobilnosti u Srbiji. Gradovi koji dobiju ovaj Plan lakše će doći do evropskih fondova koji finansiraju mere održive urbane mobilnosti, što je ustvari osnovni benefit plana, kaže Klara Danilović, predstavnica Stalne konferencije gradova i opština. 

Bojana Ristanović, koordinator GIZ-a za urbanu mobilnost u Srbiji kaže da je ovaj regionalni projekat počeo krajem 2017. i trajaće do avgusta ove godine. 

Kao vizija projekta navedeno je da organizovanje saobraćaja i urbano okruženje treba da doprinesu stvaranje grada sa dobro razvijenom pešačkom i biciklističkom infrastrukturom, ekološkim i ekonomskim prihvatljivim javnim prevozom  i “smart” uslugama koje omogućavaju efikasnije kretanje kroz grad, uz smanjen negativan uticaj na životnu sredinu, a povećanu atraktivnost  javnih prostora.