Otvoreno pismo ministru Goranu Vesiću! Srpske firme, podizvodjači Aktora na Koridoru 10, traže izmirenje dugova. Kada će rekonstrukcija pruge Niš – Gradina!?

14. jul 2023. 12:00 Stavovi Pirot Plus Online

Kako je veliko interesovanje medju radnicima firmi koje su radile kao podizvodjač firmi Aktor na Koridoru 10, utoliko pre što je veliki broj pirotskih preduzeća, to smo smatrali potrebnim da se za odgovor obratimo ministru Goranu Vesiću.

Pored toga, ministar je nedavno izjavio da će rekonstrukcija pruge Niš – Gradina početi u septembru, a ne u oktobru, kako smo dobili zvaničan odgovor iz Ministarstva gradjevinarstva, infrastrukture i saobraćaja. Želeli smo da dobijemo potvrdu jedne od dve saopštene informacije! 

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 

 Beograd, Srbija 

Ministar Goran Vesić

 Poštovani!

 Pozivajući se na Zakon o  slobodnom pristupu informacija od javnog značaja, obraćamo Vam se zahtevom da nam odgovorite na sledeća pitanja:

  1. Juče ( četvrtak, 13.jul) predstavnici srpskih firmi koje su kao podizvodjači radili na izgradnji Koridora 10, boravili su po drugi put u Atini, gde su ispred zgrade firme Aktor protestovali i tražili zvanične odgovore od rukovodstva. U kratkom razgovoru rečeno im je da postoje obaveze  Koridora Srbije. Kako je sa našim firmama sklopljen ugovor "back to back" to će Aktor uplatiti iznose kada država Srbija, odnosno Koridori izmire obaveze u iznosu od dve milijarde i  šeststotina miliona dinara.  Nezvanično saznajemo da je Aktor u blokadi, da su ga već neke naše firme blokirale. 

 Kakvo je objašnjenje i od strane Koridora Srbije odnosno Vlade Republike Srbije, Vašeg Ministarstva, s obzirom da se zbog   duga srpske firme nalaze u veoma teškoj situaciji i da će biti prinudjene da otpuštaju radnike !?

  Zahtev pišemo, pored ostalog i u ime nekoliko pirotskih firmi koje su radile kao podizvodjači i potpisale ugovor sa firmom Aktor. 

  1. Nedavno smo, posle našeg zahteva  o slobodnom pristupu informacija iz Vašeg ministarstva  dobili odgovor da će radovi na rekonstrukciji pruge biti u oktobru. Nedavno ste za neke medije kazali da radovi počinju u septembru. S obzirom da  je pruga u veoma lošem stanju, to  stanovnici naselja u blizini ove saobraćajnice svakodnevno strepe.

 Očekujući odgovore na ova pitanja, srdačno Vas pozdravljam.

 Podnosilac zahteva

 Medijska kuća Ani press doo Pirot

 Trg oslobodilaca Pirota 32

18.300 Pirot 

 Nenad Paunović, vlasnik i novinar