Otvoreno pismo Andjeli Spasić, direktorki Agencije za licenciranje stečajnih upravnika - Bivši radnici Prvog maja traže svoj novac i istinu!

16. novembar 2021. 12:42 Privreda Pirot Plus Online

Nedavno je Ivan Ignjatović, bivši radnik Industrije odeće Prvi maj, u ime brojnih radnika poslao pismo koje smo objavili. U mejlu su objavljena brojna pitanja, dileme  koje traju godinama.

    Danas smo razgovarali sa advokatom Slavišom  Stamenovićem, zatim Jovanom Mijalkovićem, predsednikom Okružnog odbora Samostalnog sindikata i predsednikom Socijalno ekonomskog saveta. Advokat Stamenović nam je dao broj telefona i mejl Veronike Barać, stečajne upravnice, koja nas je uputila  na Andjelu Spasić, direktorku Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

    Danas smo poslali mejl direktorki:

.....................................................................................................................

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika
 Direktor  Andjela Spasić

 Poštovana,
 Pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, obraćam se predlogom da nam dostavite odgovor o trenutnom stanju kada je u pitanju stečajni postupak u Industriji odeće Prvi maj.
  Od bivših radnika Prvog maja dobili smo brojna pitanja koje smo sistematizovali i koja vam šaljemo!
  Napominjemo da je prošlo mnogo vremena, da su mnogi radnici ostali na ulici, da ne rade i da očekuju da se reše njihova potraživanja.
   Dodajemo takodje, da prema rečima radnika i advokata, postoje mnogi lokali  Prvog maja koji  nisu evidentirani i ne postoje. Primer Niš...
   Takodje, pomoćni tereni oko Gradskog stadiona nisu upisani i ne nalaze se u vlasništvu Fabrike.

Evo sistematizovanih pitanja:

         Zakon o stečaju, prema rečima bivših radnika Prvog maja koji su godinama gradili fabrike, ne omogućava da se danas pravnim sredstvima ne mogu da ostvare svoja  potrazivanja sudska, novcana, neuplaceni doprinosi, nepovezan radni staz.
         Drzava, nije kontrolisala rukovodstva preduzeca, uvek su imali opravdanja upravnih odbora, zaduzivali radnike neopravdano kreditima, hipotekama.
        Procenjena imovina Prvog maja vredi 444.856.921  a, prijavljena ukupna priznata potrazivanja sa kamatom narasla su  na 2.805.279.886 dinara .Od te sume u III isplatni red radnici potrazuju samo 2.350.541.640 dinara  podaci sa sajta "Agencije za licenciranje
stecajnih upravnika".
          Bivsi radnici Prvomajci, imaju velikih problema oko nepovezanog radnog staza, neuplacenih PIO doprinosa.
          Advokat Slavisa Stamenovic je rekao  radnicima da za 400 radnika Prvog maja koji imaju potrazivanja po sudskim presudama za period 2008/2011.privredni kriminal naredio da Prvi maj uplati I  regulise PIO doprinose, i zarade , ni danas kroz M8 obrazac u Fondu
PIO ovo nije regulisano.
       Sta je sa pogonima Prvog maja van Pirota? Za izgradnjuje postojao je Fond solidarnost, koga su radnici punili,Prvi maj je uzimao kredite koje je vracao.
        Sta je sa njivama I klase P 4.677m2,kp>166/1,.I njiva  P 2055M2 KP.166/2 u ataru Barje Ciflik
        Kakva je sudbina Akcija koje su radnici imali u udelu Prvog maja.
         Da li su za sredstva koja su radnici naplatili kao potrazivanja koja su isplacena u pet rata u periodu od 20.1.2014,pa do  29.6.2016,a sada ova poslednja sredstva o kojima advokat govori  regulisana kroz prijavu zarada i PIO doprinosa kroz obrazac M8kod
Fonda PIO,i ko je trebalo to da uradi ,
           Sta je sa Prvim majem plus, cerkom, zavisnog preduzeca I prostorijama FK Radnicki na veznom traktu.
      Ko je dozvolio da stare,masine koje su otisle u staro gvozdje
       Sta je sa vansudskim poravnanjima, koja radnici imaju sa  preduzecem za 2000.2001.2002,godine a sredstva isplacena 2006g.ali na njih nisu iskazani Pio doprinosi i zarada  kod Fonda pio, iako  tadasnje rukovodstvo tvrdi da u Fondu Pio data disketa. U Fondu kazu da ne znaju za tu disketu.
         Radnici potrazuju po sudskim presudama i za 2011.- 2013.g I obradu Pio doprinosa.
       Stecajna upravnica Veronika Barac tvrdi da je sve uplatila  po sudskim potrazivanjima, 24.5.2021.g. ono sto su od nju trazili u Poreskoj upravi i Fondu PIo, ali, postujuci Zakljuckom Vlade Srbije iz  18.6.2015.g oni kazu nije regulisano znaci da nema M8 obrasca.
-         Poznato je da  radnici koji su radili u preduzecima koja su  bila u restrukturiranju njih 72.a medju njima i Prvi maj, da ako u  stecaju nema dovoljno sredstava od prodaje preduzeca, drzava je u  obavezi da radnicima sva potrazivanja isplati, jer je to naredjenje
Suda u Strazburu.
       Ovu informaciju izneli su direktor Fonda solidarnosti i advokat Miroslav Moskovljanin u emisiji TV mreza RTS2  7.10.2014.g. koji je zastupao u Strazburu na sudu preduzeca Leteks  Leskovac i Jastrebac Krusevac.
        Koji dalji pravni put radnika Prvog maja u tom smeru mogu biti.

Poštovana gospodjo Spasić.
     Prema zakonu o dostupnosti informacija, to Vi znate, postoji rok od osam dana kada bi trebalo da dostavite odgovore koje ćemo mi objaviti na Portalu Pirot Plus online.

    Medijska kuća Ani press doo Pirot
   Portal Pirot Plus online
   Naxi Plus radio
   Vlasnik, direktor, novinar
   Nenad Paunovic