OTVORENO PISMO (3) Gospodine komandante, gradonačelniče Vasiću, gotovo je, nema se više vremena! Udarite, konačno rukom o sto! Ljudi su u pitanju!

09. decembar 2020. 20:11 Stavovi Pirot Plus Online

Poštovani gospodine Vasiću!

 Život me naučio da reagujem po savesti. Kao deka, otac, kao brat, komšija, iskren prijatelj, kao novinar. Ne dozvoljavam da mi život prođe u ćutanju i kukavičluku,  a da drugi, zbog toga  budu žrtve. Moram da kažem, koristim mogućnost, ne zloupotrebljavam!

……………………………………………………………………

Zbog čega su Piroćanci razumeli da je jedini način da reaguju ili da traže rešenja, da se obrate nama, Redakciji, Sonji, Ivani, Milanu, Bilji, meni,  to ćete pitati njih, tek oni to rade svakodnevno.

 Njihova pitanja, mejlovi, pozivi telefonom, prevazilaze sva očekivanja i počinju da brinu, ma unose strah. Strepnja se uvlači među nas obične smrtnike koji želimo da budemo prijatelji, da ih razumemo i shvatajući situaciju, krenemo jedni drugima u pomoć!  

Briga se uvukla  među sve one koji žive u ovom gradu i Okrugu. O Srbiji nemam pravo da pišem !

  Ovde postoje dva problema.

Prvi je , da je sve više zaraženih i da to ljude uznemirava.

 I drugi, u ovom trenutku, koji mnogo više brine,  da na povećanje broja zaraženih, medju običnim svetom, ali i medju zdravstvenim radnicima  utiču LJUDSKI FAKTORI!!

    Naše ljude brine, posebno,  jer  je ovaj drugi problem, prema ocenama svih , izazvan lošom organizacijom rada u Bolnici, Domu zdravlja. Zbog  velikog  pritiska na Zavod za javno zdravlje, gde radi nedovoljan broj ljudi. Brine zbog, na brzinu uradjenih  procena o tome ko je kako i koliko zaražen, koga treba testirati, a koga ne! Kako se to u jednom danu mogu da tako brzo i pouzdano pregleda preko 450 pacijenata. Zašto ih brojite, to su ljudi, nisu maske, viziri, pcr testovi…

   Ako vam kažem, da u ovom trenutku što na mejlu, što sms porukama, mesindžeru, svako od nas četvoro (Sonja, Ivana, Milan i Neša ), da i Bilja koja je jedina u Redakciji, ima na stotine veoma, veoma ozbiljnih pimedbi! Neke zvuče optužujuće, užasno!!

   Na predlog mnogih ljudi, zahtevamo, ili zahtevaju svi, da hitno, već sutra, sazovete Krizni štab, pozovete direktora Bolnice, njegove načelnike, koordinatore, ali i specijaliste lekare, medicinske seste,  koji se ne slažu s njegovim načinom rada.  Neka se zna da ih Piroćanci znaju kao proverene lekare. Jednom sam Vam predložio “udarite rukom u sto, komandante”!!  Mislim da je došao poslednji trenutak!

    Otvorite raspravu koja će pod hitno da omogući promenu organizacije rada, obezbeđenje svih materijala za rad, superkontrolu svega, da se utvrdi koliko je zdravstvenih radnik pozitivno, koliko njih imaju simptome, ali rade, jer je tesiranja sve manje itd. Zaustavite loš sistem, postoji opasnost da se raspadne, za nedelju dana!

     Vaša je obaveza gospodine gradonačelniče, bez obzira na to, što stalno ističete da ne želite da se mešate u struku, jer to drugi znaju bolje od Vas, da omogućite otvorenu raspravu. Samo to traže Piroćanci ! Da otvorite “kapije”, da dodju novinari.  Da i oni koji ćute, konačno na njihovim televizijma i portalima jave, da je stanje u Pirotu više nego alarmantno!!

    Uz to, OMOGUĆITE  ljudima koji GLASNO ĆUTE, a u Bolnici ne smeju da kažu ni reč, (nema ovde politike, ovde je u pitanju ŽIVOT) da pred Vama, Kriznim štabom i novinarima,  javno kažu svoje mišljenje. Da kažu, čime se ne slažu, šta sve nedostaje u Bolnici, kako zaustaviti lavinu!

   Ukoliko bih  želeo da prenesem sve ono što je do sada stiglo u našu Redakciju, bilo bi mi potrebno mnogo vremena. (Ako hoćete sve mogu da vam pošaljem)

   Zbog toga sam se, punim imenom i prezimenom, kao odgovoran roditelj, prijatelj, komšija, rođak, novinar, odlučio za ovakav korak. Jasna mi je svaka reč koju sam napisao! Potpuno odgovoran!

  Ukoliko to ne uradite, biću prinudjen da objavim sve informacije koje imam, svestan da se mnogima neće dopasti.

   Ovde se više ne radi o tome ko koga voli, koga ne voli, ko “sve zna”, a ko misli da sve zna! Ovde se radi o tome KO ZNA, KO MOŽE, KO JE SPREMAN DA RADI ZA LJUDE! Iz kabineta se ne vidi četvrti sprat!

Ne, ovde se, gospodine komandante, gradonačelniče Vladane Vasiću radi o životima ljudi.

Zdravstveno osoblje ulaže maksimum znanja i napora, ali, ukoliko ih neko ne zaštiti najpre u radu,  a potom ne organizuje dobro i ne obezbedi sve bezbednosne uslove za rad, onda će morati da se zapita, da li ima tu odgovornosti i da li se sme ovako dalje!

Ta odgovornost, nažalost, meriće se spašavanjem  života ljudi!

Ani press  doo Pirot

Naxi Plus radio

Portal Pirot Plus online

Nenad Paunović, novinar, vlasnik