Otvoren inkluzivni park

13. septembar 2012. 13:21 Gradska hronika Pirot Plus Online

Eurobanka je u okviru projekta ''Eurobank Parkovi“ i uz podršku Udruženja osoba sa hendikepom „Feniks“ i Opštine Pirot, danas svečano otvorila prvi Inkluzivni park u Pirotu i u jugoistočnoj Srbiji.

Maja Đorđević Stanković, šef ekspoziture Eurobanke u Pirotu kaže da je ovo je ujedno i deseti jubilarni park u okviru velikog ekološkog projekta ''Eurobank Parkovi“ . Kao društven odogovorna kompanija Eurobanka je vrlo aktivna na polju zaštite životne sredine ali i snažno podržava socijalnu inkluziju dece sa hendikepom.

-Sva deca imaju jednako pravo na igru, a mi u Eurobanci nastojimo da im omogućimo da u tom pravcu na najbolji način uživaju, igrajući se u bezbednom i njima prilagođenom okruženju. Inkuzivni park u Pirotu, drugi je park u našoj zemlji koji je opremljen mobilijarom i gimnastičkim spravama prilagođenim potrebama dece i osobama sa hendikepom. Igra na ovim spravama pomaže deci da se uključe u normalne društvene tokove i pozitivno utiče na njihov psihofizički i motorni razvoj-kaže Maja Đorđević Stanković

Branislav Kostić, zamenik predsednika Opštine, zahvalio se Eurobanci na donaciji za izgradnju inkluzivnog parka.

-Reč je o predivnom prostoru za svu decu koja će imati jednake mogućnosti za igru. Mi, kao lokalna samouprava, vodimo računa o osobama sa invaliditetom, napravili smo pristupne rampe na Keju, rampu kod hotela „Pirot“, prilazne rampe kod velikog broja javnih ustanova a napomenuću da će i novoizgradjeni zatvoreni bazen biti opremljen i prilagodjen i osobama sa invaliditetom-kaže Kostić

Predstavnica udruženja osoba sa hendikepom „Feniks“, Suzana Milovanović, kaže da će ovo udruženje podržavati ovakve projekte jer su oni važni za inkluziju. Udruženje se zalaže da deca sa invaliditetom budu ravnopravno uključena u sve aspekte života sa ostalom decom.

Park je simbolično otvoren sađenjem pitomog kestena i volonterskom akcijom sađenja cveća u kojoj su učestvovali predstavnici banke, lokalne samouprave, udruženja Feniks i deca iz vrtića Neven.