OSVAJANJE LEPOTE (1) Snežana i Nenad Lazić: Četiri "lepotana" iznad Senokosa!

04. februar 2020. 13:30 Rubrike Pirot Plus Online

Dragi prijatelji. Sve veći broj posetilaca našeg Portala, sve veći broj  vas sa svih kontinenata, čini nas srećnim zbog poverenja koje nam dajete,  što, naravno,   zahteva od nas da budemo jos interesantniji za vašu znatiželju.

U narednom periodu PORTAL PIROT PLUS ONLINE će osvajati nove prostore, tragati za novim programskim  sadržajima.  

Poseban prostor na našoj platfomi imaće vaše kreacije, reportaže, komentari, kolumne, primedbe, vaša pitanja, predlozi , sve sa ciljem DA ŽIVIMO BOLJE .

Od danas će naši saradnici biti Snežana Lazić, rodjena Pančevka, po roditeljima Piroćanka, koju su  životne staze vratile u Pirot gde je zasnovala porodicu i njen suprug Nenad. Kako kaže Snežana oni su tim .

Snežana, rodjena i živela u vojvodjanskoj ravnici, sve čari prirode pronašla je u našem kraju. Snežana i njen suprug Nenad, zaneti u lepote Stare planine, sela u pirotskom kraju, OSVAJAJU LEPOTE , darove prirode!

    Osvajaju pirotski kraj !

    Nema vikenda kada  ne tragaju za  čarima nase lepotice. Nema izvora, grebena, vrhova , dolina, vodopada, sela ,  do kojih nisu stigli i ovekovecili ih predivnim fotografijama i pričama. 

   Snežana i Nenad Lazić  veoma često  povedu  namernike , grupe zaljubljenih  u prirodu, sa svih strana sveta,  otkrivajuci im  lepote Stare planine, ali i Kanjona Jerme, Vidliča, Zavojskog jezera.

     Posle svakog vikenda OSVAJANJA LEPOTE naseg kraja, Snežana  i Nenad  Lazić ce vam svojim fotografijama i pričom , svakog utorka ,   dočaravati  prirodne darove ,  bogatstva  i time, nadamo se, izazvati u vama zelju da u slobodnom vremenu krenete u OSVAJANJE LEPOTA naseg kraja!

Iako su prolećne temperature, na nekim vodopadima Stare planine prava zimska idila. Jedan od najpristupačnijih i najposećenijih zasigurno  je zaledjen vodopad Tupavica u okolini sela Dojkinci.

Naš cilj bila je jedna manje posećena Vodenička reka u okolini sela Senokos, koja krije četiri vodopada. Put iz Pirota vodi preko sela Gornjeg Visoka  Rsovci, Visočka Rzana, Slavinja i Kamenica.

Senokos je na 900m ndv. Područje Senokosa je bogato šumskim plodovima poput borovnice, divlje maline, šumskih jagoda kao i pečuraka i sjajnih vrhova na samoj granici sa Bugarskom.

Sa nama je osamnest planinara, većinom Piroćanaca i trojica  profesora Pravnog fakulteta u Nišu. Krenuli smo u obilazak zaledjenih vodopada.

    Iz sela idemo uz prazno korito reke jer iznad sela rea ponire. Nakon nekoliko  kilometara  hoda spuštamo se do prvog vodopada Skok. Iako snega okolo nema, osim gore na granici, na naše oduševljenje vodopad je okovan ledom. Ono sto izdvaja Skok od ostalih na Staroj planini je što se iza njega moze proći. Jednako je lep u svim godisnjim dobima. Ići kroz reku ka sledećem vodopadu i nije baš prohodno i bezbedno, zato  izlazimo gore nazad na stazu. Nakon desetak minuta hoda uzvodno stižemo i do drugog takozvanog "Dvojnog vodopada". Nimalo lak silazak i prilaz, naročito kada je grupa veća jer postoji opasnost od obrušavanja kamenja prekrivenog opalim lisćem. Sada, zbog slabih padavina, vode ima manje i zbog toga  sliva se samo sa jedne strane i za razliku od prvog vodopada,  leda mnogo manje ima.  Zastali smo da uživamo  i  naravno fotografišemo .  

     Nastavljamo dalje, penjemo se ka trećem dvokaskadnom "Ivkovom Viru". Inače ono sto je pogrešno, prvi vodopad mnogi zovu "Ivkov vir". Izmedju dve kaskade i izmedju stena nalazi se veliki vir u kome se leti ako ste ljubitelj ledene planinske reke možete okupati,  i zato mu spravom i pristaje to ime.

Kako bi izašli na put treba biti oprezan i popeti se uz jednu strminu. Četvrti manji vodopad  na našem osvajanju planine, pod imenom "Vodotok" gledamo sada s puta jer je sve mokro, klizavo i rizično silaziti. Ostao mi je  u sećanju u jesenjem ruhu kada je sve oko njega bilo išarano zlatnim  bojama. U šali sam ga tada nazvala  "Zlatni vodopad''.  U daljem toku, reka je mnogo pitomija sve do izvorista u  mestu zvanom "Prelesje" . Odatle, desno, uz granicu može se nastaviti ka najistočnijoj tački Srbije, vrhu "Srebrna Glava" ili na levo da se izadje na "Pregradu" i "Mučibabu"  i  potom nastaviti silazak ka selu. To su predivne ture ali za period kada je dan duži i kada celu planinu prekrije raznobojno prolećno cveće.

   U bilo koje  godisnje doba da dodjete u Senokos bićete odusevljeni lepotom njenih predela. 

 Autori rubrike:Snežana i Nenad Lazić "Sela i planine Pirotskog okruga"