Održani "Dani polja kukuruza i suncokreta". Ovogodišnji prinosi oko proseka

12. septembar 2023. 12:44 Privreda Pirot Plus Online

Poljoprivredna savetodavna stručna služba (PSSS) Pirot održala je danas „Dane polja kukuruza i suncokreta” na njihovoj oglednoj parceli.

Poljoprivredne stručne službe ove oglede organizuju kako bi poljoprivredni proizvođači na jednom mestu mogli da vide proizvodne potencijale raznih semenskih kuća i različitih hibrida.

Srđan Vidanović, stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Pirot, kaže da je na ovom oglednom polju zastupljeno pet semenskih kuća i 26 hibrida kukuruza. Kada je suncokret u pitanju, zastupljene su 3 semenske kuće sa 5 hibrida.

Setva je nešto kasnila jer su april i maj bili kišoviti. Na ogledu su primenjene sve agrotehničke mere, tako da i pored nepovoljnih vremenskih prilika očekujemo prosečan prinos− rekao je Vidanović.

Predstavnici semenskih kuća predstavili su svoje hibride prisutnim poljoprivrednim proizvođačima:

Vlada Mitrović, regionalni predstavnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada za južnu Srbiju:

Nebojša Lazarević, stručni saradnik Instituta za kukuruz Zemin Polje:

Nevena Džopalić, predstavnica semenske kuće Agro Sava:

Mića Denčić, poljoprivrednik iz Crnoklišta, obrađuje 120 hektara zemlje, od toga 50 hektara je pod kukuruzom koji koristi kao stočnu hranu za 200 krava.

"Danima polja" su prisustvovali poljoprivrednici iz okoline, u želji da nauče nešto novo o hibridima, ali i podele svoja iskustva. Svi se slažu da je ova godina bila veoma teška i sušna i da ih žetva kukuruza očekuje brže nego što su planirali.

Shodno praksi, berba kukuruza počinje u oktobru.