Od Senjaka (Zatvorenog bazena), preko Učiteljske, Galanteksa, Gimnazije do "ćoše u Novosadsku"!

14. april 2022. 15:02 Kamera ne miruje Pirot Plus Online

Obećao sam juče da ćemo danas nastaviti da, na tako jednostvan način,  čuvamo ovo vreme, čime ćemo da vas podsetimo, kada godine počnu da se gomilaju, da se prisetite uz ono:

 E kako je to bilo u naše vreme!

Juče sam vam pokazao kako je proleće sišlo na Nišavu i po koju fotografiju o vremenu kada se gradio Otvoreni bazen za naš otvoreni grad.

……………………………………………………………………………

Nastavio sam da spajam upravo to, lepo, za sva vremena, i korisno da prošetam ulicama mog detinjstva.

Da to je ovaj deo. Nekada je tu , kada prodjemo Senjak bio stari dolap,  staze kroz njive sve tamo do Keja. Sa desne strane ona močvara, tu su sada teniski tereni, a Otvoreni bazen upravo niče na tim njivama u Senjaku.

Danas to izgleda ovako.

 Zatvoreni bazen, zatim ulicama gde je nekada bio stari Senjak, onda Učiteljska škola, verovali ili ne ova ulica se zvala Aleksndra Rankovića. I tom ulicom izlazilo se na Gimnaziju. Levo Galanteks.

Moja ulica bila je slepa. Tu se rodilo i živelo mnogo poznatih ljudi. Tu gde je Lingva baba Tasa i Barča čuveni golman, Duško Karavelac lekar , naša porodična kuća u Novosadskoj 21 Paun I majka Zorica, preko puta nas Oficirska zgrada i dvorište u kojem smo se igrali,  odmah do nas Badžinci, Djoka farmason, Mika Rančić, professor, i baba Jovanka,  čika Bata i Javorka i čuveni deda Rada  bombondžija. Odmah do njega  najpre Sveta Petrović, onaj što je predavao Esperanto,  političar Duško Mijalković. E tu je  ona visoka stara zgrada gde je stanovao čuveni ,,Švejk". Stajao bi na onoj drvenoj turskoj terasi i pevao!  Sada tu žive Holcerovi i danas su tamo, zatim Necićevi , onda teta Dušanka i čika Sreten i njihovi sinovi Svetislav (Kari) i brat mu Predrag ( Cvrla ). Na kraju Stamenovići. Perko košarkaš , njegova sestra profesorka i suprug  neponovljivi  Mustafa profesor .

Ulica sa mnogo intersantnih ljudi.

 A sada, došli neki novi klinci, a ima , ostali neki od ranije. Moja sestra, Mića, tamo Kari i brat njegov kada dodju i naravno levo Holcerovi koji su takodje istorija za sebe.

Novosadska je bila slepa ulica  kada se izgradila banka, sada Poresko. Ostavili su nam malo

  Eto, neka kombinacija  prošlosti i vremena danas. Neka se pamti !