Obeležena godišnjica Borbe na Neškovom visu

08. april 2021. 10:07 Društvo Pirot Plus Online

Na odbrani granice Kraljevine Jugoslavije prema Bugarskoj raspoređene su jedinice 5. Armije Jugoslavenske kraljevske vojske (Toplička divizija - 12. Kruševački puk i 3. pešadijski puk iz Pirota) koja je uspešno odbila prvi pokušaj proboja granice 07. aprila 1941. godine u ataru sela Vrapča.

Novi napad Nemačke armije (1. oklopna grupa) usledio je narednog dana 08. aprila 1941. godine u 05.30 časova. Razvio se žestok okršaj u kome je Toplička divizija pružila žestok otpor nanoseći Nemcima osetne gubitke. Otpor Jugoslavenske kraljevske vojske je slomljen nakon desetočasovne bitke žestokom ofanzivom Nemaca uz podršku artiljerije i avijacije. Jedinice Jugoslavenske kraljevske vojske su potisnute sa granice i Pirot je okupiran.

U znak sećanja na poginule vojnike SUBNOR Pirota obeležava ovaj datum.

Zbog pandemije korona virusa i primene propisanih epidemioloških mera obeležavanje je realizovano polaganjem cveća na spomen kosturnicu u Činiglavcima i Velikom Selu od strane predsednika (Pece Todorovskog) i potpredsednika (Nikole Božića) SUBNOR-a Pirota bez prisustva drugih delegacija, građana i meštana.

Ovim obeležavanjem SUBNOR Pirota želi istaći važnost negovanja slobodarskih tradicija i tekovina antifašističke borbe.

......................................................................................................

Danas su predstavnici Srpske Desnice, Milan Petrović i Dragan Svetozarević, povodom 80-godišnjice bitke na Neškovom visu u Drugom Svetskom ratu, položili cveće u Velikom Selu na spomeniku podignutom palim borcima Кraljevine Jugoslavije, 12. Pešadijskog puka iz Кruševca kao i iz ostalih mesta.
Organizatori obeležavanja su Okružni i Gradski Odbor Subnor Pirot, Subnor Bela Palanka, Subnor Кruševac, kao i potomci poginulih boraca.
Takođe treba pohvaliti i dugogodišnje angažovanje MZ Veliko Selo i predsednika MZ Miljanu Đorđević, koji svake godine dokažu epitet pravih domaćina