Neophodna rekonstrukcija alternativnih putnih pravaca

19. septembar 2013. 12:28 Lokalna samouprava Pirot Plus Online


Predstavnici španske firme Rubau, izvodjača radova na deonici Koridora 10, od Čiflika do Staničenja, razgovarali su juče sa nadležnima u lokalnoj samoupravi i predstavnicima saobraćajne policije, radi iznalaženja najpovoljnijeg rešenja problema regulisanja saobraćaja na ovom potezu koji se javlja prilikom miniranja terena, kaže Branislav Kostić, zamenik predsednika Opštine


- Predstavnici firme Rubau predložili su da se saobraćaj preusmeri na alternativne putne pravce. Predlog je da se prema Pirotu koristi put od Bele Palanke preko Ponora, za putnički saobraćaj, dok bi se za teretni tranzitni saobraćaj koristio puni pravac od Bele Palanke, preko Babušnice, Donjeg Striževca do Pirota. Iz pravca Dimitrovgrada, prema Nišu, koristio bi se postojeći putni pravac, kaže Kostić.


Prema Kostićevim rečima, predlog je za lokalnu samoupravu prihvatljivo rešenje, ali i pored toga opština nije nadležna da odobri preusmerenje saobraćaja, jer nema tu nadležnost. Predstavnici izvodjača upućeni su na preduzeće Putevi Srbije, koje je nadležno za ove magistralne i regionalne putne pravce, kaže Kostić.


- Održavanje je u direktnoj nadležnosti Republike Srbije I mi se nadamo da će oni naći rešenje da se ovi putni pravci dovedu u neko pristojnije stanje, odnosno stanje upotrebljivosti kako bi tu mogao da se odvija saobraćaj povećanog intenziteta. Činjenica je da će ulaganje u rekonstrukciju ovih putnih pravaca, državu mnogo manje koštati u odnosu na štetu koju izvodjač I država imaju zbog ovih obustava saobraćaja, napominje Kostić.


Lokalna samouprava ranije je uputila predlog preduzeću Koridori Srbije da pre početka izgradnje Koridora 10 na ovoj deonici, prvo izgradi alternativni putni pravac Niš – Pirot, što valjda zbog rokova izgradnje Koridora, nije uradjeno, kaže Kostić i napominje da očekujemo brzo reagovanje države.