Naučni kamp "Stara planina 2013"

03. jul 2013. 09:05 Gradska hronika Pirot Plus Online


Naučno-istraživačko-volonterski kamp "Stara planina 2013" biće održan od 10. do 24. jula u selu Temska, na kapiji Stare planine, u organizaciji Mesne zajednice Temska, Udruženja "Pirot E Publika", Udruženja "Temska", Turističke Organizacije Pirot i Udruženja za ekologiju "GEA".
Tema ovogodišnjeg, šestog po redu, kampa je ruralni razvoj,održivost i ekologija. Želimo da kroz realizaciju projekata, diskusiju, interaktivne radionice, predavanja i razmenu internacionalih iskustava pokušamo da dodjemo do rešenja koja će nam pomoći da sprečimo umiranje sela, ali takodje želimo i da motivišemo stanovnike grada da se vrate
iz urbanih u ruralne sredine. I ove godine studenti prirodnjačkih fakulteta će istraživati floru i faunu Stare planine, a radiće se i na razvijanja turističkih potencijala sela Temska I same Stare planine.
Program će biti realizovan kroz mnoge radionice i aktivnosti, poput "Clean Up Day"-a, dana kada će učesnici i meštani zajedničkim snagama čistiti invazivno kiselo drvo u koritu reke Temštice, Dana Volontiranja kada će učesnici provesti dan u jednom od domaćinstava sela Temska kako bi izbliza doživeli svakodnevicu ljudi sa sela, radionice fotografije, književnih večeri, Festivala tradicionalne hrane sa Stare planine, posete vodopadima, Temačkom manastiru i Zavojskom jezeru, ali i kroz aktivističke aktivnosti u Pirotu.
Kamp će i ove godine biti internacionalni. Očekujemo dolazak preko 100 učesnika iz Makedonije, Škotske, Slovačke, Češke, Crne Gore, Albanije, Belorusije, Hrvatske, Turske, Poljske, Srbije, ali i iz afričkih zemalja, ukoliko dobiju vize.