Miroljub Marjanović: U pitanju je ne samo nacionalni već i interes poljoprivrednika. Moramo formirati pojas zaštite, u suprotnom posledice mogu biti nesagledive

14. februar 2020. 13:57 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je u prostorijama Pirotskog upravnog okruga održan još jedan sastanak povodom mera za sprečavanje širenja bolesti afrička kuga svinja. Sastanku su prisustvovali predstavnici Veterinarske inspekcije, predsednici mesnih zajednica sa zaraženog područja i Miroljub Marjanović iz Regionalnog centra za suzbijanje afričke svinjske kuge Regionalni centar Niš za Pirotski okrug.

U ovakvim slučajevima primenjuju se nacionalne mere koje su predviđene rešenjem Uprave za veterinu i one moraju da budu realizovane izjavio je pored ostalog, Miroljub Marjanović, rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje svinjske kuge. Radi se o opasnoj bolesti, koja do duše nije zoonoza, ali se mora sprečiti da virus pređe za zaraženih divljih svinja na domaće.

Marjanović kaže da za sada nema obolelih domaćih svinja od ove zarazne bolesti. Upravo zato veoma je važno formirati pojas zaštite i sprečiti eventualno širenje zaraze.

Predsednik Saveta MZ „Krupac , Saša Zlatković, kaže da Krupčani neće odustati od svojih zahteva, a osnovni je da se obustavi zakopavanje eutanaziranih svinja u ataru sela.

Ljubiša Ćirić, predsednik Saveta MZ „Izvor“ kaže da situacija jeste teška, ali od velike važnosti je pravovremena informacija. Da su poljoprivrednici blagovremeno bili obavešteni i da se sa njima razgovaralo sigurno da bi se izbegle mnoge neprijatnosti.