Marjanović: Ne očekujemo ukidanje zabrane čuvanja svinja na Kružnom putu

10. maj 2021. 11:40 Gradska hronika Pirot Plus Online

Krajem prošle nedelje razgovarali smo sa Miroljubom Marjanovićem iz Uprave za veterinu u Nišu. Pored situacije u selima Gnjilan i Barje Čiflik, stanja na farmi gde je zakopano 170 grla, posle pojave virusa AKS kod nekoliko svinja na ovom gazdinstvu, želeli smo da saznamo da li ima nečeg novog kada je u pitanju zabrana čuvanja svinja na Kružnom putu, u Izvoru, Krupcu, Velikom Selu, Poljskoj Ržani......

Krajem 2019. godine na delu teritorije Pirota registrovana je bolest, afrička kuga svinja, kod nekoliko jedinki divljih svinja. S obzirom da se zaraza kod divljih svinja širila preduzete su mere zaštite kako se bolest ne bi prenela i na domaće svinje. Iz svih sela na Kružnom putu, sa zaraženog područja, u skladu sa zvaničnim merama, oko hiljadu svinja je uklonjeno i primenjena je mera zabrane čuvanja domaćih svinja u roku od godinu dana na zaraženom području. Zabrana i dalje traje. 

Situacija je i dalje nepovoljna, s obzirom da se u kontinuitetu javlja zaraza kod divljih svinja. Poslednji slučaj na području Pirota registrovan je 20. aprila, dok je na području opštine Dimitrovgrad bolest poslednji put registronana 29. aprila. U skladu sa tim još uvek nema naznaka da će zabrana biti ukinuta, rekao je Marjanović. 

Ukidanje zabrane se ne očekuje u skorije vreme, eventualno neko relaksiranje mera ali samo u Gnjilanu i tom delu teritorije, u smislu da pored toga što je dozvoljeno klanje za sopstvene potrebe, svinje mogu da se "šalju na klanicu", kaže Marjanović i ističe da na Kružnom putu još uvek neće doći do ukidanja zabrane jer je to praktično pojas zaštite od širenja ove bolesti sa teritorije Bugarske, gde se više od dve godine registruje veliki broj zaraženih jedinki, ne samo kod divljih, već i domaćih svinja.