Ličnosti: Jelena Glavaški-Jedna od prvih zabavilja u Pirotu i ratna heroina

17. maj 2020. 15:22 Stavovi Pirot Plus Online

Priča o prvim pirotskim zabaviljama vrlo je interesantna i odnosi se na period između dva svetska rata, a ostala bi nedorečena i svakako siromašnija ako se ne osvrnemo na ime i sudbinu znamenite Jelene Glavaški. Iako je u Pirotu radila svega godinu dana Jelena Glavaški je svojim kasnijim životom zaslužila da je pomenemo i da se sa ponosom sećamo da je heroina poput nje neko vreme radila u Pirotu.

Naime, životni put ove žene počeo je 21. juna 1907. godine kada je rođena u malom mestu Bočaru pored Kikinde kao jedna od pet kćeri učitelja Veselina Glavaškog. Posle osnovne i građanske škole upisala je Učiteljsku školu u Subotici da bi diplomirala u Beogradu, a prvo radno mesto je dobila kao učiteljica u Čantaviru 1929. godine. Nakon toga je završila zabaviljski kurs u Sarajevu i 1931. godine postala je zabavilja u Pirotu. U varoši pored Nišave radila je oko godinu dana posle čega se seli u Aleksinac gde je radeći kao zabavilja vaspitavala i malenu jevrejku Ženi Lebl. Od tog trenutka njihovi životi su postali na neki način sudbinski povezani. Uoči početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji Jelena Glavaški je premeštena u Niš gde ju je ubrzo zatekao strašni ratni vihor i okupacija. Kao veliki patriota Jelena Glavaški počinje da štampa letke protiv okupatora i stavlja se na raspolaganje Crvenom krstu pružajući pomoć bolesnima i ranjenima. Sudbina je htela da se tih dana ponovo srela sa svojom nekadašnjom štićenicom Ženi Lebl koja je posle odvođenja roditelja u logor ostala potpuno sama. Nekada njena zabavilja Jelena Glavaški tada postaje zaštitnica malene Jevrejke tako što je falsifikovala njena lična dokumenta na ime Jovanke Lazić iz Sombora i uspešno je skrivala od neprijatelja.

Nažalost, u jednoj od racija okupatora hrabra zabavilja je uhapšena oktobra 1943. godine, a streljana je 12. juna 1944. godine na Bubnju kod Niša. Malena Ženi Lebl je preživela rat i ostala večno zahvalna svojoj zabavilji koja joj je spasla život. Iza znamenite Jelene Glavaški ostalo je samo pismo upućeno njenoj sestri par nedelja pred streljanje u kojem je rekla: Budi sretna sestro moja. To je moj život i uvek se sećaj da sam ti rekla da sam sretna što u ovom dobu živim i što svoj život dajem. Ime Jelene Glavaški kao i njena fotografija danas se nalaze u memorijalnom centru Jad Vašem u Izraelu, a jedna od ulica u Nišu nosi njeno ime.

Davor Lazarević, istoričar