KOLUMNA: Cogito, ergo sum! Pirotsko političko licemerje - Davor Lazarević, istoričar

25. mart 2019. 12:30 Društvo Pirot Plus Online

Biti prvenstveno čovek pa tek onda političar, ili obrnuto? Biti političar sa stavom i integritetom, ili obrnuto? U slučaju nekih Piroćanaca, trenutno politički angažovanih, izgleda da je obrnuto. Кo je gledao prenos poslednje sednice gradskog parlamenta verovatno se pitao dali je reč o raspravi pripitih meštana ispred seoske zadruge na slobodnu temu ili je možda greškom prebacio na ružičasti kanal i uključio se u „rijaliti zadrugu“. Gomila uvreda, paušalnih ocena, nepoštovanje, pokušaj fizičkog nasilja i na kraju samo jedno izvinjenje upućeno od gradonačelnika koji je za sve što se dešavalo još i najmanje kriv. Pada u oči što nijedna politička grupacija nije našla za shodno da osudi otvoreno nasilje u Skupštini, a kamoli da uputi izvinjenje građanima što su „najbolji“ među njima podbacili i priredili politički skandal kakav u Pirotu nije skoro viđen. Sramota je bilo nas koji smo to gledali. Ako se tako nastavi možda sledeći put treba tokom prenosa staviti oznaku da je zabranjeno za mlađe od osamnaest godina da nam se deca ne smeju i da im ne ogadimo politiku za sva vremena.

Da stvar bude interesantnija samo nedelju dana ranije imali smo pokušaj nasilja u Beogradu kroz upad na RTS i „opsadu“ zgrade Predsedništva i koliko se sećam neki naši Piroćanci su se vrlo brzo i efikasno okupili i osudili nasilje .

Međutim, kada se naš odbornik osmeli da nasrne na gradonačelnika onda je sve u redu !!! Izgleda se držimo one narodne „ćutanje je zlato“, a dok ćutimo pomalo i likujemo. Čak i oni koji su već dugi niz godina smešteni pod veliki politički kišobran pirotskog gradonačelnika nisu bili u stanju da upute nijednu reč osude na račun svega onoga što se desilo. Izvinite gospodo ali to se zove Pirotsko političko licemerje. Кako ono izgleda? Izgleda tako što su svim političkim akterima u Pirotu puna usta gradske uprave, gradonačelnika, interesa grada i građana kada se hvale da je u Pirotu urađeno nešto lepo i korisno. Sa druge strane kad prigusti nikog nema nigde. Gde su stavovi pirotskih „političara“ o mnogim pitanjima koja su na dnevnom redu. Mnogi od njih su ovde u ime velikih političkih partija i velikih ideja, ali su pre svega odbornici u ime nas koji smo ih birali. Кažite gospodo šta mislite pa ćemo znati kako da vas „nagradimo“ na sledećim izborima.

Na kraju želim da kažem da me kao građanina pogodio jedan vid borbe za lokalni politički prestiž. Radi se o tome što je jedna grupacija unutar pirotske vladajuće strukture pre neki dan na svojoj konferenciji za štampu govorila o investicijama i svom doprinosu razvoju grada. To im nećemo zameriti, neka nastave da grade, ali ubedjivati Piroćance da su jedni zaslužniji od drugih za sve što se u Pirotu radilo, nije baš u svemu čak ni politički ispravno, a kamoli u svemu istinito!

Podrazumeva se da su ministarstva u Vladi Srbije , kao i Vlada, ,,vlasništvo" svih gradjana i da rezultate u izgradnji grada treba doživljavati zajedničkim uspehom, kako bi trebalo i da jeste ! Nadam se da će tako biti nadalje.

Borba za bolji Pirot , trebalo bi da bude borba svih Piroćanaca !

Davor Lazarević, istoričar

Redakcija se ogradjuje o stavove autora Kolumne, smatrajući ih njihovim ličnim javno izrečenim ocenama ili razmišljanjima .

…………………………………………………………

Pozivamo zainteresovane koji žele da na našem Portalu objave svoje mišljenje da nam se jave ili tekst pošalju na mejl plusradio010@gmail.com