Kamera ne miruje: Špricevi i korov - sve na Keju pored Nišave!

13. jun 2019. 12:12 Kamera ne miruje Pirot Plus Online

Za ljude koji 24 časa žive kao novinari, ili za novinare koji pomno prate život ovog grada, vide često ono što drugi ne opažaju. Uvek ima izazova. Oni nastoje da unose novu energiju, da hvale ili kude, da prikažu ono što treba promeniti ili da pohvale lepo uradjeno! Često smo u nekim prostorima gde nam mnogi detalji skreću pažnju. Radujemo se, lepo nam kada vidimo dobre primere, reagujemo u sebi, gledajući nemar, nedostak osećaja za čistu sredinu. Ovih dana videli smo mnogo toga što nas je radovalo, ali i slike koje uznemiravaju !

.........................................................

Pokazaćemo dva primera !

Prvi posebno brine.

Komšije iz Beg bašte, koji šetaju Kejom prema Prvom maju, zvali su ovih dana i predložili da prodjemo putem od Škole "Dušan Radović", pored ograde Prvomajskog cveta i Prvog maja, paraleno s Kejom. Bili su zagonetni - imaćete šta da vidite. Otišao sam i zaista, imao sam šta da vidim !

Razmišljao sam koga zvati, pitati, prigovoriti, tražiti reagovanje. Vidjao sam na Keju, tamo prema Golemom mostu, ljude iz Policije, kontrolisali su dečake, ili momčiće, tu 16. 17. godina. Očigledno da je teško biti svuda. Na Omladinskom, u parku Gimnaije, Kej dugačak, u školskim dvorištima. Naravno da ti ljudi znaju svoj posao, trebalo bi da ih ima stotinu da bi "djavolu stali na rep"! Ako ništa drugo, evo jedne lokacije, mada , siguran sam da su je obilazili !

............................................................

Drugi primer koji, inače, često izdvajamo. Smatram da može da bude ozbiljan ukoliko se, daleko bilo, desi nešto loše.

Kej od Gazele prema mostu na alternativnom putu, tu kraj Prvog maja !

Korov "do guše". Uskoro će leto, tu se deca kupaju na Nišavi. U tom korovu moguće je da se pojave "razne životinje" neću da pominjem, neću da plašim! Ali, postaje sve nesigurnije, šetati Kejom, a još gore sići pored Nišave. Negoduju gradjani mesne zajednice Beg bašta, pominju ono "da li smo mi gradjani trećeg reda..."

Zvao sam Srbija vode u Nišu. Odgovorni za ovaj kraj ispričao mi je "istu priču". Srbija vode smatraju da izgradnjom Koridora, obala Nišave nije reguilsana na način kako je neophodno. Ocenili su njihovi inženjeri da postoji opasnost plavljenja, da je tok Nišave skrenut za skoro 90 stepeni. Problem je, takodje, bila i neophodnost uklanjanja stare deponije što nije uradjeno! Zbog toga su Srbija vode - proglasile plavnim područjem pojas od Gazele prema alternativnom putu! Iz tih razloga Srbija vode ovaj deo ne štite niti žele da uredjuju i tu obavezu prenose na Koridore Srbije i Grad Pirot.

Jutros sam bio prijatno iznenadjen kada sam ispod Gazele video da je jedan deo košen. To kako je košeno, je dodatni problem. Ne liči naravno na onaj deo Keja od Golemog mosta koji održavaju momci iz Sportskog centra. Radnici Komunalca održavaju Kej i kosine.

I na kraju ove "priče" evo primera kako bi trebalo da se Kej održava. Odgovorni iz Srbija voda u Nišu nam je rekao da je Pirot, odnosno Nenad Djordjević i Sportski centar zahtevao da preuzme odgovornost za Kej od Železničkog mosta do Gazele. I evo kako izgleda kada radi "domaćinska ruka"!

Rečeno nam je da Srbija vode u Nišu uredjuju Gradašničku reku i Bistricu. Za Bistricu nešto nisam primetio, Gradašnička je nedovno "radjena".

...........................................................