Kamera ne miruje ! Da li je moguće "vandalije" i na najradosniji praznik !?

30. april 2019. 07:00 Kamera ne miruje Pirot Plus Online

Čekao sam da prodje Vaskrs, naš najradosniji praznik da neke svoje utiske, vidjenja postavim na Portal. Nisam hteo kako kaže narod "da hulim na Boga", predivan praznik, lepo raspoloženje ljudi, porodična atmosfera, u hramovima mnogo naroda. Jeste danas treći dan i jeste danas služio Episkop niški Arsenije, odlučio sam, ipak, da još jednom podignem, ili podignemo glas, protiv anarhije, vandalizma, nevaspitanog ponašanja.

Tu u Beg bašti je Škola Dušan Radović. Jeste u mom komšiliku i jeste da veoma često tuda prolazim šetajući dalje Kejom pored Prvog maja, tako da veoma često vidjam različite scene. Lomili su klupe, koševe, kidali mrežice na koševima, ma šta se sve nije nalazilo na Keju pored škole , sećate se onih slika sa špricevima.

Ovo prekjuče nisam mogao da pretpostavim. Zamislite maloletnu decu, tu su negde 6. 7. razred kako lome hidrofor u Školi. Poslao sam fotografije direktorki i juče su iz Policije bili na "mestu dogadjaja". Srećna okolčnost da je tu negde kamera i da su snimljeni izgrednici. Šta će dalje biti videćemo. Mamini i tatini sinovi!

Nešto slično , ali u drugačijem "izdanju" video sam šetajući do Drugog ringa. Polomljena klupa u Leap parku, i dalje smeće na kraju Dečanske , sve i svašta u Gradašničkoj reci, polomljene klupe na Keju , ona dva znaka , koje je onaj momak izvukao i slike postavio na svoj fejsbuk, da bi "portalčić" to iskoristio i uzeo, "ni luk jeo ni luk mirisao", a da nije otišao do mesta gde su bačeni.

Evo ružnih slika na najradosniji praznik.

I na kraju da završim ovo nečim "vaskršnjim"! Kej je ovih dana bio šarenolik. Stariji ljudi, roditelji sa malom decom, olistale lipe, travu na nekim delovima keja momci iz Sportskog centra već kosili.

Eto, sve se ponavlja i sve traži hitna reagovanja. Naši sugradjanui predlažu "noćne straže", "Zelenu patrolu", volontere, one iz "Sekjuriti", zajedničku akciju s Policijom... Kamere u lipama... Ali koliko?

Medjutim, vandala, predoziranih, alkoholisanih ima i na Omladinskom stadionu, u svakom školskom dvorištu, u parkovima, na Sarlahu...

Široka akcija, od roditelja, škola, državnih institucija, Centra za socijalni rad, nevladinih organizacija zašto da ne , i ovako je ponekad smešno kakvim se projektima hvale... Svi bi trebalo da ustanu i da se traži rešenje. Tako se počinje od klupe, mrežica za koševe, hidrofora, znakova, a potom , daleko bilo, dolazi sve drugo!!!

I na kraju, da vratim , ipak, praznično raspoloženje! Evo dve fotografije, snimljene, takodje na Vaskrs. Nikola Spasić naš saradnik i njegovi drugari drugog dana praznika "osvojili" su po ko zna koji put Midžor. Naš pirotski !

Ove fotografije vraćaju raspoloženje, kao i ona naslovna na Keju, podstiču sugradjane na pripadnost, energiju i želju da sačuvamo sve lepo i sve naše !