Kamera ne miruje! Bilo nekad, sad se pripoveda! “Pirotsko more” i “pozeleneli teniski tereni”!

27. oktobar 2020. 13:13 Kamera ne miruje Pirot Plus Online

Uvek sam bio od onih koji su nastojali da  budu tamo gde je život, tamo gde ste vi. Kortistim svaku dobru priliku da, makar subotom i nedeljom, šetajući "stazom" oslušnem "vetrove" zabeležim, snimim, sve ono što može da skrene pažnju i zatraži neka bolja rešenja. Naravno, nisam toliko čangrizalo, da žmurim pred  primerima koji zaslužuju pohvale.

……………………………………………………………

Za vikend sam krenuo pazarskom stranom. S obzirom na nastojanja jednih da urede teniske terene, dok Gradska uprava najavljuje javno privatno partnerstvo, želeo sam baš da vidim da li se nešto promenilo. Prvo što mi je skrenulo pažnju da su tereni "pozelenili". Od muke ili ne, vrag bi ga znao, ali pogledajte. I drugo, neko se setio, da su se nekada u ovo vreme linije prekopavale i spremale da "prezime".

……………………………………………………………………………

Odlučio sam da preskočim prugu i krenem Kejom prema Kupalištu. Do onih gomila smeća nisam išao. Zaustavio me teretni voz. Bilo mi je interesantno. Ovo će biti dobra "pokrivalica" za "boldirani" o nekima kojima vozovi prolaze, a oni ipak, ostaju!

……………………………………………………………………………… 

Pažnju mi je skrenula porodična idila. Njih troje, svi štapovi u rukama, mnogo strpljenja, ljubavi, na svežem vazduh u nedeljno popodne love!  Biće valjda za večeru.

………………………………………………………………………

Tako je to u životu. Nekome krene, nekome ne. Prošle zime, ili ranije, Komunalac je sadio grdno drveće na Keju prema bazenima "jedan" i "dva", kako ih numerišu. Javor!  Neko se primilo, krenulo, e, ima stabala, zastala, osušila se.

Boban Tolić nije dozvolio iznenadjenje. Upravo smo se čuli. Raspisan je tender, sadiće se nova, bravo!

…………………………………………………………………………

  I… onda je krenulo ono što mi nije dalo mira. Morao sam da prozborim. Ovde je nekada bilo Gradsko kupalište. U početku hiljade kupača. Ovi novinari iz "čuvenog" tima "G-3" (TV komada 2+Portal kom.1) u želji da skrenu pažnju na "rodoljublje" zvali su ga "pirotsko more". Što nažalost nikada nije moglo da bude. A sada? Sada je …

I šta sada? Sada treba vlasnik, tj. HE Pirot  da vidi šta će. Gradska uprava se preračunala. "Pirotsko more" postalo je gubitaš! Objavljeno je, gradiće se Otvoreni bazen. A ova zamena za hladnu Nišavu, šta ćemo sa tim!? Ja ne znam, a gazde!?

……………………………………………………………………………………………

Nastavio sam dalje. E, tu sad moramo i mi da vidimo šta ćemo. Ovo mi  znači, mi-Piroćanci, mi-Gradska uprava. Ima tu svega i svačega. A  ima i ponešto što bi moglo da se spasi. Neko bi "blagosiljao" ogrev za zimu! Zbog toga i ovi snimmci i moje poruke!

………………………………………………………………………………………… 

Nisam išao do kraja. Nisam nastavio. Sledeći put. Rešio sam – do Ržane, ako treba. Kaže mi moj prijatelj, smeća "za izvoz"!  Vratio sam se. Sve isto. Igraonica, tobogani, koševi… "Plaču" deca u nekom selu za ovo!

………………………………………………………………………………………… 

E, tako je bilo prošle nedelje. Šta da radim, meni ovo nije lepo. A vama !? Verujem isto. Moje pitanje, medjutim, je sasvim drugo. Kako sve ovo nije lepo i njima? Mojim "dragim …" iz "G-3". Da li "nisu odavde" ili za njih ovo nije važno, nije za "prvu stranu"!!

Kako im ne smeta!? Kako ne smeta i onima koji bi trebalo, kao Boban Tolić, odmah da "tenderišu" tj. da reaguju, pošalju "ljudstvo i mehanizaciju", sravne ovo s korovom i sve što je dobro, pošalju dečici u seoske škole da se raduju!

A zatim, "nekako s proleća" neka gazde vide šta će i kako će.                                         

Neko s dobrim parama bi ovde napravio "jagodinski akva park", a možda i ribnjak ili nešto slično!

 Ko ga zna šta sve!

Toliko od mene!!!