JP“ Vodovod i kanalizacija“ Pirot danas obeležava 58. godišnjicu postojanja i rada

07. mart 2019. 13:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” osnovano je davne 1961. godine. Od tada pa do danas, kada slavi 58. godišnjicu postojanja i rada neprestano se razvijalo i sada pokriva preko 95 procenata površine teritorije grada vodovodnom mrežom. Takodje, sistem kanalizacije je u prethodnim godinama proširen i na najveća sela na području opštine. Sve to ga čini jednim od najuspešnijih preduzeća iz ove oblasti i u Srbiji.

O tome svedoče finansijski pokazatelji, ali više od toga kontinuitet i kvalitet u vodosnabdevanju. Direktor Preduzeća, Zoran Nikolić, kaže, pored ostalog, da je to rezultat planiranja, stalnih ulaganja i praćenja potreba grada. O kadrovskoj strukturi direktor Nikolić kaže da je broj radnika znatno manji od potreba preduzeća, s obzirom da je još uvek na snazi Odluka o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Nedostaju fizički radnici, ali i visoko kvalifikovana radna snaga.

Jedan od dugoročnijih planova u ovom javnom preduzeću je izgradnja generalnog prečistača otpadnih voda, čime bi se, prema rečima direktora Nikolića, ceo sistem na neku način zaokružio.