Jovana Božilović, JOB info centar: Karijerno savetovanje uz obuke na radnom mestu do bolje zapošljivosti mladih

15. april 2021. 10:04 Privreda Pirot Plus Online

Program „Znanjem do posla“ je osmogodišnji partnerski projekat dve vlade – Švajcarske i Srbije – osmišljen da stvori preduslove za brže zapošljavanje mladih.

Za sve aktivnosti programa “Znanjem do posla” u prvoj fazi opredeljen je budžet koji iznosi 11,8 miliona evra. U ovoj sumi Vlada Švajcarske učestvovala je sa donacijom od 5,8 miliona evra, a Vlada Srbije sa 6 miliona evra. U drugoj fazi, koja se trenutno realizuje (2020.-2023. godine), Vlada Švajcarske planira da izdvoji 6,5 miliona evra.

Partneri projekta u Srbiji na nacionalnom nivou su ministarstva Vlade Republike Srbije – Obrazovanja, Zapošljavanja i Omladine – potom državne institucije poput Sekretarijata za javne politike, Nacionalne službe za zapošljavanje i Privredne komore Srbije.

Na lokalnom nivou sarađujemo sa pet partnerskih organizacija u našim pilot opštinama – Kragujevac, Kruševac, Knjaževac, Pirot i Novi Pazar.

U pilot zajednicama praktično se tesitra švajcarski sistem upravljanja tržištem rada i ujedno se prilagođava posebnostima naše zemlje kako bi se pronašao pravi sistem  za podizanje zapošljivosti mladih. Program “Znanjem do posla” stavlja poseban akcenat na rad sa socijalno osetljivim/ranjivim grupama. 

U Pirotu je uloga lokalnog partnera poverena konzorcijumu kojeg čine Udruženje građana Osveženje i ZIP centar za mlade-biznis incubator.

Glavni cilj ovog konzorcijuma je da poboljša položaj mladih na tržištu rada uspostavljanjem specifičnog skupa usluga sa posebnim fokusom na teže zapošljive grupe mladih u romskoj zajednici i uz pomoć partnerstva između javnog, civilnog i privatnog sektora.

Danas je teško naći posao bez praktičnog radnog iskustva. Program „Znanjem do posla“ je tu da pomogne da prevashodno mladi, ali i oni iz kategorije teže zapošljivih, prevaziđu ovaj problem, steknu iskustvo i lakše dođu do posla. Ključna uloga JOB INFO centra jeste da pomaže đacima, studentima i nezaposlenima u razvoju onih znanja i veština koje će im biti od značaja pri zapošljavanju; da pomogne u sticanju radnog iskustva nakon školovanja i studiranja i da pruži saznanja o svetu poslovanja, te da pripremi đake i studenate za uspešan prelazak na sledeći nivo razvoja karijere nakon diplomiranja, tj, pronalaska posla i zaposlenja, kaže Jovana Božilović, jedna od nekoliko karijernih savetnika u JOB Info centru.

Danas je objavljen novi javni poziv za obuku za zanimanje Prodavac robe široke potrošnje, dok je realizacija nekoliko poziva u toku - za lične pratioce, CNC operatere, magacionere, putare. 

Naš cilj je povećanje zapošljivosti mladih ljudi kroz saradnju i umrežavanje sa drugim relevantnim institucijama. 

U uslovima pandemije i mi smo se prilagodili novonastaloj situaciji, tako da organizujemo online sastanke, kaže Jovana Božilović

JAVNI  POZIV  za obuku za zanimanje PRODAVAC ROBE ŠIROKE POTROŠNJE

U okviru obuke na radnom mestu u kompaniji Marmil d.o.o desetoro mladih će imati priliku da se upozna, kako teorijski, tako i praktično, tokom 320 h (2 meseca) sa zanimanjem PRODAVAC ROBE ŠIROKE POTROŠNJE. Polaznici će direktno u kompaniji, kroz rad, savladati znanja, veštine i stavove, neophodne za vršenje ovog posla. Uz pomoć iskusnih mentora iz kompanije, polaznici će naučiti sve o pripremi procesa rada u marketu, komunikaciji sa klijentima i kolegama, radu na kasi i neposrednoj prodaji kao i o popisu robe.

Tokom obuke polaznici će dobijati novčanu nadoknadu, a najbolji polaznici priliku za zaposlenje.

Pravo učešća imaju nezaposlena lica od 18 do 30 godina ili do 35 godina ukoliko pripadaju nekog ranjivoj kategoriji stanovništva (mlade žene, dugoročno nezaposleni, mladi iz ruralnih područja koji žive na više od 20km od mesta obuke, mladi sa invaliditetom, samohrani roditelji, pripadnici romske etničke grupe, bivši zatvorenici, tražioci azila, korisnici novčane socijalne pomoći, nekvalifikovani ili niskokvalifikovani NEET mladi)

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave putem telefona 010/501-820, na mail: jobinfocentarpirot@gmail.com, ili lično u Job info Centru, u Pirotu, u ulici Bogojavljenska br. 3.            

Rok za prijavu: 15 dana od objavljivanja javnog poziva