Izrađuje se Pirotski ćilim za Hilandar. Miloš Colić: Zaštita, održivost i eksploatacija naših brendova značajni za lokalnu ekonomiju, privredu i turizam

15. oktobar 2021. 13:30 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U organizaciji Etno mreže, NALED-a i Švajcarskog programa za zaštitu intelektualne svojine juče je održan okrugli sto o temi uvođenja kolektivnog žiga Original, koji će pomoći ženama proizvođačima tradicionalnih rukotvorina da se uspešnije afirmišu na tržištu, a javnosti, kupcima i institucijama biće garancija da je ono što kupuju autentično, kvalitetno i pouzdano.

Okruglom stolu prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić.

Posle današnje dodele ugovora korisnicima subvencija za samozapošljavanje Miloš Colić je u izjavi za medije govorio o zaključcima sa okruglog stola.

Prema njegovim rečima posebna pažnja posvećuje se nematerijalnom nasleđu, zaštiti lokalnih brendova i njihovoj eksploataciji na tržište.

Naš zadatak je da održimo proizvodnju pirotskog ćilima, ali i kačkavalja i peglane kobasice. Ovi brendovi potpomažu lokalnu ekonomiju, poručio je Colić.

Takođe, Pirot je dobio molbu sa Hilandara da se izradi pirotski ćilim za njihovu najveću klupu. Colić je istakao da je to za njih čast, a pored Hilandara imaju šanse da i u mnogim protokoloranim aktivnostima promovišu Pirotski ćilim.