In Memoriam - prim.dr Višeslav Rančić 10.8.1948 – 17.11.2021

17. novembar 2021. 13:43 Društvo Pirot Plus Online

Vest da je 17.11.2021. preminuo naš uvaženi kolega i bivši direktor Zavoda za javno zdravlje Pirot, prim.dr Višeslav Rančić,primili smo sa dubokim žaljenjem.
Prim.dr Višeslav Rančić,rođen je 10.8.1948. u Pirotu u učiteljskoj porodici.Posle završene srednje škole upisao je stomatološki fakultet u Nišu i 1973 godine stekao zvanje doktora stomatologije. Započeo je rad u službi opšte stomatologije Medicinskog centra u Pirotu i na mestu šefa ove službe ostao sve do 1980.godine.
Кao dokazani stručnjak u svojoj oblasti i jako omiljeni zubar kod svojih pacijenata, težeći daljem stručnom usavršavanju i napredovanju, upisuje specijalističke studije iz oblasti socijalne medicine sa organizacijom zdravstvene zaštite i po završetku istih, 1983. započinje rad u Zavodu za zaštitu zdravlja Pirot. Najpre na mestu šefa socijalne medicine,a potom i načelnika sve do 17.7.1990. kada se Odlukom republičkih organa Zavod formira kao samostalna zdravstvena ustanova, a dr Višeslav biran za prvog direktora Zavoda.
Dr Višeslav Rančić je od samog formiranja Zavoda za vreme svog dugogodišnjeg mandata, beležio izvanredne poslovne rezultate, posebno ističući timski rad kao inperativ u radu. Nesebično se angažovao na daljem razvoju Zavoda, jačanju uloge i značaja ove zdravstvene ustanove, proširenju obima delatnosti, osavremenjavanju uslova rada, sa posebnim akcentom na stalnom unapređenju kvaliteta stručnog kadra.
Objavio je više od 30 stručnih radova u stručnim časopisima. Redovni je bio učesnik na kongresima, seminarima, stručnim sastancima preventivne medicine, kojom prilikom je aktivnim zalaganjem dao nemerljiv doprinos razvoju javnog zdravlja na pirotskom okrugu i šire.Bio je biran za člana i predsednika mnogih stručnih organa i organa upravljanja i svuda je dao poseban doprinos u radu.
Veliki humanista, stručnjak, narodni čovek, sportista, uvek rad da pomogne svima, ostaće zauvek u sećanju svih koji smo imali privilegiju da ga upoznamo, radimo sa njim, učimo od njega i nastavimo njegov entuzijazam i vedrinu duha u savladavanju svih poslovnih i životnih izazova.
Neka mu je večna slava i hvala!
Sa dužnim poštovanjem

Kolektiv Zavoda za javno zdravlje

Dr Elizabeta Aleksić, direktorka

Sahrana prim.dr Višeslava Rančića je sutra u 12 časova na Starom pazarskom groblju