Gimnazija Pirot jedna od 130 gimnazija u svetu sa oznakom LabelFrancEducation

25. mart 2019. 14:19 Društvo Pirot Plus Online

Gimnazija Pirot danas je dobila značajnu oznaku LabelFrancEducation, koju dodeljuje Ministarstvo inostranih poslova Republike Francuske.

Ova oznaka kvaliteta dodeljuje se stranim školama sa dvojezičnom nastavom koje razvijaju nejezične predmete na francuskom jeziku i koje rade na širenju francuskoj jezika i kulture u njihovoj zemlji. Ovo priznanje u svetu ima 285 škola, od toga 130 gimnazija.

U Srbiji do sada su oznaku LabelFrancEducation dobile Treća beogradska gimnazija, OŠ "Vladislav Ribnikar u Beogradu, gimnazije u Novom Sadu i Nišu. Danas i Gimnazija Pirot.

Svečana sala Gimnazije bila je mala da primi sve zainteresovane koji su želeli da prisustvuju svečanosti dodele priznanja. Svečanosti su prisustvovali NJ.E. ambasador Francuske Frederiko Monolini, načelnica Okruga Dragana Tončić, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa saradnicima, predstavnici Kompanije Tigar Tyres, direktori osnovnih i srednjih škola u Pirotu, predstavnici brojinih institucija, nastavnici i učenici Gimnazije.

Priredjen je prigodan program uz prezentaciju razvoja dvojezičnog odeljenja, u prethodnih 7 godina, odnosno od 2012. od kada je uvedeno ovo odeljenje.

Usledilo je i svečano otkrivanje table

Ambasador Frederiko Mondolini tom prilikom se zahvalio kako direktoru i celom nastavnom osoblju Gimnazije, tako i Gradu Pirotu i Kompaniji Tigar Tyres, koji su dali punu podršku razvoju francuskoj jezika u Pirotu, ali i u regionu. Ovo partnerstvo omogućava da Francuski instiut bude prisutan u dvojezičnoj sekciji, ali i u osnovnim školama u gradu.

Ovo je još jedna potvrda izuzetne saradnje koja je višestruko korisna za naš grad, sa ne samo sa francuskom ambasadom, već i Francuskom uopšte. Naravno krenulo je sve dolaskom Mišelina, rekao je Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Trenutno Gimnazijalci u dvojezičnom odeljenju nastavu na francuskom slušaju iz matematike, fizike, hemije, biologije, geografije, ustava i prava gradjana i sociologije.