Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

18. oktobar 2012. 12:20 Društvo Pirot Plus Online

Oktobar je mesec borbe protiv trgovine ljudima i podrazumeva organizovanje akcija putem kojih se skreće pažnja na trgovinu ljudima kao obliku modernog ropstva, zloupotrebi ljudskih bića i povredu osnovnih ljudskih prava, radi sticanja materijalne koristi.

Od 2007. godine na predlog Evropske komisije 18. oktobar obeležava se kao Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Dragan Tošić, inspektor u Odseku pogranične policije, za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima kaže da na području Pirotskog okruga nema zabeleženih slučajeva trgovine ljudima.

-Pirot nije mesto eksploatacije žrtava trgovine ljudima, nema indicija koje bi ukazivale na tako nešto. Pirot, Bela Palanka, Dimitrovgrad i Babušnica su mala mesta i putem javnih pogovaranja saznalo bi se za takve situacije. Ima saznanja da je Pirot mesto porekla žrtava trgovine ljudima, u poslednje vreme često se pojavljuju situacije u kojima su naši sugradjani žrtve radne eskploatacije kao građevinski radnici, što je generalno pojava. Generalno porast slučajeva radne eskploatacije važi za celu Srbiju -kaže Tošić.

Tošić ističe da je važno upoznavanje građana o ovom problemu kao i podizanje nivoa svesti o prisutnosti ovog fenomena i upoznavanje o tome kako se zaštitii.

-Cilj trgovaca ljudima je da iskorišćavanjem žrtava zarađuju ogromne sume novca. Vrbovanje žrtava može se dogoditi kroz oglase za posao, razne agencije, u kafićima, zloupotremom interneta ili poznanstva kao i prodajom člana porodice ili otmicom. Kao uzroci koji dovode do ove pojave najčešće su neinformisanost, nedostatak obrazovanja, porodično nasilje, nezaposlenost ili siromaštvo. Jedan od uzroka može biti i svest o prednostima života u razvijenim zemljama-dodaje Tošić.

Žrtve ove kriminalne delatnosti često su deca. Tošić kaže da deca predstavljaju najugroženiju kategoriju lica kada je reč o trgovini ljudima i napominje koji su to oblici prevencije.

-Treba učiti decu da ne prilaze nepoznatim kolima, kada neko hoće nešto da ih pita, da ne izlaze iz školskog dvorišta na poziv nepoznatih ljudi koji nekoga ili nešto traže . Na ekskurzijama ili kolektivnim putovanjima da idu u grupi, da ne ulaze sami u kafiće i restorane, i naravno da ne uzimaju od nepoznatih ljudu bombone, sličice, žvake i sično. Na letovanju ili putovanju da ne istražuju usamljena mesta ili mesta kao što su bazari, pijace ili ruševine. Važno je da javlju gde su i kuda se kreću. Roditelji treba da imaju brojeve telefona drugova i drugarica kao i njihovih roditelja. Ono što je važno treba napomenuti opasnosti prilikom korišćenja interneta, pogotovo društvenih mreža- kaže Tošić.

Brojne edukativne aktivnosti organizuju se i u cilju ukazivanja na porast broja žrtava trgovine ljudima u pogledu radne eksploatacije.

Razgovor sa inspektorom Drganom Tošićem u Odseku pogranične policije, za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima.