Dušan Spasić: Školarci se neće vraćati u klupe do kraja školske godine. Pirotske škole ispunjavaju sve uslove za bezbedno polaganje male mature

12. maj 2020. 09:54 Društvo Pirot Plus Online

Krajem prošle nedelje, kada smo najavljivali početak rada vrtića posle vanrednog stanja, razgovarali smo sa prosvetnim inspektorom Grada Pirota, Dušanom Spasićem. Tom prilikom rekao nam je da za školarce ipak neće biti nastavka školske godine. Tokom juna aktivnosti će biti usmerene na popravljanje ocena i ostalo što je predviđeno pravilnicima sa kojima su nastavnici upoznati.

Ovom prilikom razgovarali smo i o maloj mature.

Kako nam je Spasić rekao, nezvanično jedan deo sindikata prosvete traže da se upisuju deca na osnovu uspeha, ali je ministar za to da deca polažu završni ispit, ako epidemiološka situacija to dozvoljava.

Spasić je objasnio da je za Pirot bitno da se polaže završni ispit.

Iako mnogi tvrde da se samo tri posto na nivou Srbije razlikuju rezultati ispita i uspeha, Pirot je specifičan po tome što uspeh naše dece prati uspeh na testu. Pirot godinama nema odstupanja. Učenici koji imaju vrlodobar uspeh, na primer, urade završni test mnogo bolje, za razliku od okolnih opština, rekao je Spasić.

Prosvetni inspektor Dušan Spasić dodao je da pirotske osnovne škole ispunjavaju sve uslove za polaganje završnog ispita po prekorukama ministarstva i Vlade. Škole imaju više ulaza i može da se napravi dobar raspored učenika da ne dođe do kontakata i da se bezbedno realizuje polaganje završnog ispita.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio da će prilikom sastavljanja testova sve uzeti u obzir, zadaci će biti teži nego što je to bio slučaj na probi male mature, kada su đaci mogli samo da zaokruže ponuđene odgovore. Sada će biti pravih zadataka, koji neće biti ni previše laki niti previše teški, piše Blic.

Od početka juna očekuje se da škole u dogovoru sa osmacima ili maturantima organizuju nastavu kako bi se što bolje pripremili za malu maturu ili prijemni ispit.