Dr Radmila Zec: Još uvek smo u vrhu epidemijskog talasa, veliki broj obolelih, hospitalizovanih i preminulih lica

11. oktobar 2021. 12:11 Korona virus Pirot Plus Online

U ovom četvrtom talasu epidemije korona virusa, koji je praktično počeo u julu do danas je na području Pirotskog upravnog okruga  registrovano preko 2600 pozitivnih lica. U  julu najmanji broj  - 70, avgustu 267, dok je  u septembru registrovana čak 1605 lica. U prvoj dekadi  oktobra registrovano je oko 700 slučajeva.

Na osnovu epidemiološkog ispitivanja procenjuje se da je broj zaraženih najmanje tri do četiri puta veći i da se, u skladu sa tim,  epidemiološka situacija procenjuje kao vanredna sa tendencijom prelaska u katastrofalnu.

Upravo ovaj termin - KATASTROFALNA, koji je u skladu sa stručno-metodološkom gradacijom epidemije, bio je povod danas razgovaramo sa dr Radmilom Zec, epidemiologom Zavoda za javno zdravlje Pirot.  

Prema njenim rečima upoređujući ovaj talas sa svakim prethodnim imamo ne samo najveći broj obolelih, već i hospitalizovanih i preminulih lica.

U ovom trenutku u Opštoj bolnici hospitalizovano je 55 pacijenata, međutim veliki broj lica sa težom kliničkom slikom transportuje se u kruševačku Kovid bolnicu, deca i majke u Klinički centar Niš. 

Broj pregleda u Kovid ambulati Doma zdravlja Pirot na dnevnom nivou je preko 300, dok se u U Covid ambulanti u Dečjem dispanzeru na Keju dnevno obavi oko 100 pregleda