Dr Milan Živić, anesteziolog: Teško je spašavati život i boriti se s tehničkim nedostacima!

05. januar 2021. 14:18 Korona virus Pirot Plus Online

Smatrali smo da bi bilo korektno da za vreme novogodišnjih dana pratimo zdravstveno stanje naših sugrađana samo saopštenjima iz Zavoda za javno zdravlje.

Jeste svakodnevno bilo detalja, jeste bilo i vaših poruka, jeste održana u petak i sednica Upravnog odbora Bolnice, tek sve te detalje ostavili smo za postpraznične dane. Smatrali smo da je potrebno da zastanemo, da vas ne opterećujemo i utičemo na raspoloženje. Ako je to uopšte bilo moguće.

 Sednica Upravnog odbora je održana. Predsednik Dejan Mladenović nam je rekao da je Dnevni red bio potpun, da je formirana Komisija i da će sledećem skupu prisustvovati i lekari sa Odeljenja radiologije, predstavnici sindikata

………………………………………………………………… 

Direktor Bolnice u nekim izjavama osporavao je istinitost naših informacija. Demantovao je da nema kiseonika, da nema fraksiparina. Nismo želeli da detaljnije ulazimo u dokazivanje istine, mada se dobro znalo šta se dogodilo sa pacijentom Dejanom Živićem, kao i lekom fraksiparin.

…………………………………………………………………… 

Prošle srede, 30. decembra, razgovarali smo sa cenjenim anesteziologom dr Milanom Živićem. Već je poznato da je on sa svojom ekipom uspeo da u poslednjem trenutku spasi život Dejanu Živiću, veterinaru, vlasniku Veterinarske klinike u Pirotu.

Čekali smo pravi  trenutak da razgovor objavimo.

 Kompletna priča sa njim traje 56 minuta. Dr Živić  nam je preneo sve detalje neizvesne borbe za život pacijenta Živića, ali smo u drugom delu razgovarali i o ostalim detaljima, bitnim za funkicionisanje naše Bolnice u sistemu KOVID.

     Danas ćemo objaviti uznemirujuću priču dr Milana Živića o spašavanju života, kakva slučajnost, pacijenta Dejana Živića. Čućete i stručne detalje o kiseoniku, bocama, sistemu, insulfatorima, snalažljivoj medicinskoj sestri i boci sa skenera…

……………………………………………………………… 

Sve se događalo kako je dr Milan Živić počeo priču u sobi "tri Dejana".

Na primopredaji, kolega je rekao da je pacijent dobar, ali da se na mašini palilo crveno!

   Dr Milan Živić  zatekao je pacijenta u relativno dobrom stanju. Kasnije, Dejan Živić se "pokvario".  Pogled  je nejasan, lice tamno. Gušio se.    

Počela je borba za život. Pacijent je i dalje bio loš. Tražilo se rešenje.

Sekunde su odlučivale. Za ovakve slučajeve potrebno je imati sve … Anestetičarka je donela drugu bocu, stanje se popravilo na kratko. Setila se za treću bocu, tamo gde je skener!!!

Srećna okolnost, da je tada bilo potrebno manje tehničkih poslova, boca je imala reduktor.  

……………………………………………………………

Bila je ovo potresna priča koja je imala srećan kraj. Posle praznika, ponovo istim razlogom, da vam ne "kvarimo" raspoloženje, objavićemo drugi deo razgovora sa dr Milanom Živićem. Odgovorio je na mnogo naša pitanja, koja su veoma aktuelna i o kojima se govori među zaposlenima u Bolnici, sindikatima, ali i u gradu.

  Posebnno je skrenuo pažnju odgovor dr Milana Živića, na naša pitanja!

- Da li je Opšta bolnica Pirot  u svemu bila osposobljena za kovid sistem?

- Kakva je razlika  u odnosu na  Klinički centar ?

- Zbog čega su bili ugroženi životi ljudi ?

- Zašto smo gubili ljude ?

 - Da li su neki  mogli da budu spašeni ?