Dodeljena sajamska priznanja XXII Salona knjige i grafike

08. april 2021. 20:28 Kultura Pirot Plus Online

U okviru 22. Salona knjige i grafike večeras su dodeljena sajamska priznanja najboljim izlagačima na Sajmu. Na sajmu koji se zbog aktuelnih epidemioloških uslova održava na otvorenom, ispred Doma kulture učestvuje petnaestak izlagača iz cele Srbije. 

Direktor Doma kulture Miško Ćirić rekao je da je ovogodišnji Salon knjige organizovan iz dva dela.

Veoma bitno je da smo uspeli da organizujemo prodajni deo Salona, jesu izostala druženja pisaca sa decom i nadam se da ćemo naredne godine sve to omogućiti. Zbog specifičnost situacije Sajam je organizovan na otvorenom , zbog toga ne možemo da govorimo o broju posetilaca, ali se nadamo da su izlagači zadovoljni i da će iskoristiti naredne dane jer nas očekuje malo bolje vreme. Upravo zbog toga odlučili smo da Sajam produžimo za dva dana, rekao je Ćirić i zahvalio svim izlagačima i izdavačima za učešće.  

Sajam se organizuje, po tradiciji, pod pokroviteljstvom grada Pirota. Miloš Colić, zamenik gradonačelnika ispred Gradske uprave zahvalio se organizatorima, izdavačima i posetiocima.

Zahvaljujem se svima jer su u ovim otežanim uslovima održali vatru ljubavi prema pisanoj reči. Ja se nadam da ćemo se sledeće godine, po tradiciji,  videti u Hali, a već za dve godine i u novom prostoru koji je upravo namenjen sajmovima i čija je izgardnja u planu lokalne samouprave, kazao je Colić.

Imena dobitnika Sajamskih nagrada i priznanja objavila je Nadica Kostić, direktorka Narodne biblioteke Pirot. O ovim nagradama odlučivao je žiri u sastavu dr Suzana Jovanović, Ljubiša Ćirić, Aleksandar Šarović i Nadica Kostić.

Nagradu ŠARA za najbolji estetsko-tehnološki tretman knjige dodeli izdavačkoj kući IND MEDIA – Beograd. Nagradu LOZA za najbolje pojedinačno izdanje koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, ove godine dobija izdavač MALI PRINC – Novi Beograd. Ove godine nagradu 22. Salona knjige i grafike SVETI TRIFUN za kompletnu produkciju kao doprinos književnosti, umetnosti ili nauci dobija izdavačka kuća PČELICA iz Čačka.

U nastavku programa održana je Tribina "Reditelji, pisci i knjige".