Dobra zdravstvena zaštita I poslovanje Doma zdravlja Pirot

20. maj 2014. 08:52 Društvo Pirot Plus Online

Dom zdravlja i Opšta bolnica Pirot su u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja, Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja I Zavodom za javno zdravlje, od trenutka kada je u Srbiji proglašena vanredna situacija. Direktorka Doma zdravlja, Vesna Janković, kaže da se pre svega vodi računa o zalihama lekova i eventualnim merama, za pomoć ugroženim područjima . Za sada kadrovska pomoć na ugroženim područjima nije potrebna , kaže Jankovićeva.

“Kada je reč o rezultatima rada Doma zdravlja, moram da istaknem da sam veoma zadovoljna jer su postignuti veoma dobri rezultati u obalsti preventivnog delovanja. Ukupan pregled odraslog stanovništva iznosio je 10 procenata kada je Dom zdravlja počeo samostalno da radi, I to je bilo iznad republičkog proseka. Sada je taj procenta daleko veći I iznosi 36 posto.

Tu imamo značajno povećanje u ranom otkrivanju raka debelog creva. U odnosu na 2012. imamo duplo veći obuhvat stnovnika, a u odnosu na 2011. čak 10 puta više. Ono što je takodje dobro jeste rad u zdravstvenoj prevenciji žena. Mi smo ove godine prvi put imali obuhvat od oko 85 posto od plana, a skrining na rano otkrivanje raka grlića materice, koji će organizovano početi 1. juna je već blizu 80 procenata”-kaže dr Janković.

Jankovićeva, takodje, ističe činjenicu, o čemu se nedavno razgovaralo na sednici Skupštine opštine, da je Dom zdravlja dobro poslovao I u finansijskom pogledu. Ukupan dug prema kupcima je prepolovljen. Od ukupno 14 miliona I 900 hiljada dinara sada iznosi 7 miliona I 800 hiljada.