Dispanzer za žene radi, bez preventivnih pregleda

04. jun 2014. 11:40 Društvo Pirot Plus Online

Posle prošlonedeljnih događaja u Dispanzeru za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Pirot, zbog kojih Služba nije radila, početkom ove nedelje Služba je počela sa radom smanjenim kapacitetom. Dr Vesna Janković, direktorka Doma zdravlja, kaže da je rad službe protekle nedelje bio organizovan u saradnji sa Opštom bolnicom, dok je početkom ove nedelje počeo i rad Dispanzera za žene.

- Kao što je poznato prošle nedelje bili smo suočeni sa jednom potpuno vanrednom situacijom, i tada smo rad organizovali u saradnji sa Opštom bolnicom. Trijažu pacijentkinja radili su ginekolozi angažovani na osnovu projekta i u prvoj i u drugoj smeni, zajedno sa medicinskim sestrama. Znači trijažu su radili lekari i sve ono što je procenjeno kao hitno upućeno je na prijemno odeljenje Bolnice i zbrinjavali su ginekolozi Odeljenja za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice. Početkom ove nedelje uspeli smo na osnovu odluke našeg Stručnog saveta a nakon toga i Upravnog odbora na osnovu konsultacija sa Republičkom zdravstvenom inspekcijom Odeljenjem u Nišu, da je minimalni broj ginekologa koji moraju da rade u službi troje. Tako da od ponedeljka dvoje ginekologa radi pre podne sa pratećim sestrinskim kadrom a treći ginekolog radi u popodnevnoj smeni -kaže dr Janković.

Dr Janković, kaže da u Dispanzeru trenutno radi troje ginekologa, ne rade samo one doktorke čije je zdravstveno stanje narušeno i ono što je najvažnije pacijentkinje ne trpe.

- Pacijentkinje neće trpeti. Služba radi pristojnim kapacitetom. Neke doktorke su počele sa radom, nisu one kojima to ne dozvoljava zdravstveno stanje. Mi ćemo obezbedjivati ginekologe da rade. Trenutno u službi rade dve doktorke i angažovali smo dr Borinu Manić, po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Tako da služba pokriva populaciju gde moramo da vodimo računa da sve žene budu zbrinute u skladu sa doktrinom i onako kako je to najbolje moguće u ovom trenutku-kaže dr Janković.

Zdravstvena zaštita žena je prioritet, kaže dr Janković, i dodaje da je Stručni savet doneo odluku da se organizuju sve aktivnosti osim preventivnih, zbog smanjenog broja ginekologa.

- U ovoj fazi radićemo sve osim preventivnih aktivnosti, do daljnjeg. Znači u ovom trenutku rade se poslovi u skladu sa doktrinom i dobrom kliničkom praksom, osim preventivnih pregeda, jer sa tri ginekologa i više od 15.000 kartona i 260 trudnica to nije moguće. Mi ćemo naći način da nastavimo i sa preventivnim pregledima – dodaje dr Janković.