Dinkić: Ujedinjeni regioni Srbije neće samo pričati

19. oktobar 2013. 19:20 Društvo Pirot Plus Online

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić je rekao da građani moraju znati ko ih predstavlja na lokalu i najavio da će ta stranka uputiti u Skupštinu Srbije 4 zakona.

„Tražimo da građani mogu direktno da biraju svoje predstavnike, a da ne bismo samo pričali, već delom pokazali šta znači državotvorni koncept u kojem se ovlašćenja prenose od političara ka građanima, mi ćemo u Narodnoj skupštini Republike Srbije u narednih mesec dana predložiti da se usvoje četiri zakona“, poručio je lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić na sednici Glavnog odbora u Kragujevcu, kojoj je prisustvovao i visoki funkcioner stranke Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot.

„Jedini državotvorni i dugoročno održiv razvojni koncept je da Srbija bude decentralizovana i regionalno organizovana država u kojoj će građani da se pitaju i da odlučuju“, poručio je Dinkić.

Dinkić je rekao da je reč o zakonu o direktnom izboru gradonačelnika i zakonu o direktnom izboru odbornika čime bi se sprečila krađa glasova građana. Treći zakon tangira teritorijalnu organizaciju i stvaranje novih gradova, dok se četvrti zakon odnosi na naknade po osnovu korišćenja prirodnih bogatstava.

„Kukati nad teškom situacijom mogu svi, a dati rešenja mogu samo oni koji su državotvorni. A državotvorno je obezbediti ekonomsko i političko jačanje svih regiona, kako bi se sprečilo ekonomsko propadanje nedovoljno razvijenih područja, i biološko pražnjenje čitavih teritorija“, kazao je Dinkić i dodao da Kosovo i Metohija nemaju šanse da opstanu u okviru Srbije ukoliko se ne sprovede koncept regionalizacije.

„Upravo je politička regionalizacija ključ za vezu sa Kosovom i Metohijom, odnosno sa Srbima koji tamo žive i koji treba da formiraju zajednicu srpskih opština, a onda da mi pomognemo odavde iz Srbije, da ekonomski pomognemo razvoj i onog dela Kosova i Metohije gde Srbi žive“, ocenio je lider URS Mlađan Dinkić.

Dinkić je rekao da će Ujedinjeni regioni Srbije podržati mere Vlade Srbije koje obezbeđuju više posla za građane Srbije, ali da neće podržati smanjenje plata lekarima i profesorima.

„Ne možemo da podržimo da se na lekare i profesore svaljuje sav teret. Nisu lekari i nisu profesori administracija. Smanjivanje plata lekarima i profesorima je antirazvojno, jer od lekara zavisi naše zdravlje, a od profesora zavisi budućnost čitave nacije jer oni uče naše studente na fakultetima. Te ljude moralno sad saseći i smanjiti im plate, a da oni nisu krivi ni za šta nije samo greh, nego i antirazvojni čin. Od toga treba odustati i takvu stvar ne možemo podržati“, kazao je Dinkić.

„Vlasti se menjaju, dolaze i odlaze, jedino fabrike, jedino dela iza nas ostaju. I, da li smo mi na vlasti, ili u opoziciji, svejedno je. Bitno je da stalno moramo da radimo, da zaposlimo građane, da pomognemo razvoj. Mi nećemo biti u narednom periodu komentator odluka Vlade, takvih stranaka ima puno u Srbiji. Mi smo drugačiji od njih“, zaključio je lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić.