Brojni programi realizovani u Galeriji

04. januar 2013. 13:09 Kultura Pirot Plus Online

U Galeriji “Čedomir Krstić”, tokom protekle godine organizovane su brojne izložbe. Gostujući u jutarnjem programu Plus radija, Antonije Milošević, direktor Galerije, rekao je da je reč o brojnim programima koje ustanova realizuje duži niz godina.

-Bez preterivanja mogu reći da je mali broj gradova u Srbiji, poput Pirota koji su spremni da ulaze u takva rizik, pogotovu kada se radi o izložbama koje dolaze iz najznačajnijih institucija kulture i umetnosti Srbije. Pre svega mislim na Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, kao i na značajne galerije poput Galerije Milan Konjević iz Sombora, Galeije Nadežda Petrović u Čačku , Galerije Milena Pavlović Barili iz Požarevca. Napomenuću i značaj organizacije izložbi poput izložbe srpskih impresionista, izložba slika Petra Lubarde, Milana Konjovića, Nadežde Petorović. Imali smo i odličnu postavku iz zbirke Narodnog muzeja u Leskovcu, kao i odličnu saradnju sa Narodnim muzejom u Zaječaru kada smo organizvali izložbu slika i crteža ruskih emigranata, i to je samo deo programa – kaže Milošević.

U Galeriji se pored izložbi poznatih likovnih stvaralaca redovno organizuju i izložbe pirotskih umetnika.

-Prošlu kalendarsku godinu počeli smo samostalnom izložbom slika Dragane Dragutinović, akademskog slikara. Zatim je, nakon pet godina od prethodne izložbe, usledila izložba našeg slikara Momčila Gogića. U novembru smo imali izložbu likovnih amatera udruženja Pirgos- art i praktično kalendarsku godinu smo završii izložbom slika, crteža i primenjenih radova, društva likovnih umetnika i pedagoga , koju tradicionalno svake godine organizujemo povodom Dana grada – kaže Milošević.